İşe İade Süreci Sonrası İşe Davet
İşe İade Süreci Sonrası İşe Davet

İşe İade Süreci Sonrası İşe Davet

Çalışma hayatını ve kuralların temel dayanaklarından olan 4857 sayılı İş Kanunu çalışanlar için önemli konulardan iş güvencesini de kapsamına alıyor. Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorunda.

İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, arabulucuya başvurmak zorunda. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabiliyor.

Mahkemenin işe iade kararı sonucunda çalışanın işe başlatılıp başlatılmaması işverenin inisiyatifine kalıyor. İşe başlatılmaması durumunda çalışanın hak kazandığı tazminatları ile tüm yasal hakları ödenerek işten çıkış işlemleri gerçekleştirilmelidir.

İşe Davette İşverenin Tavrı

İşe iade kararı verilen çalışan 10 iş günü içerisinde işe başlama talep dilekçesi yoluyla işverenine yazılı olarak müracaat etmelidir. İşveren ise bu müracaat sonrasında 1 ay içerisinde işe davet çağrısında bulunmalı ve işe giriş işlemlerine başlamalıdır.

İşverenin yapacağı işe davet çağrısında samimi olmaması ve asıl niyetinin işe başlatmak olmadığını belli edecek davranışlar göstermesi halinde bu tam anlamıyla bir davet sayılmıyor. İşverenin işe davet ederken, işçinin hangi işte, nerede ve ne şekilde, hangi şartlarla işe başlatılacağını işe davet yazısında belirtmesi gerekiyor. Davette başlatılacak iş, başlatılacak iş yeri, iş şartları, hazır olunması gereken tarih, verilen süre belirtilmemiş ise davetin ciddi ve samimi olup olmadığı tartışma konusu olabilir.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir