Meslek Kodu Bildirimi Cezaları Ne Zaman Başlıyor?
Meslek Kodu Bildirimi Cezaları Ne Zaman Başlıyor?

Meslek Kodu Bildirimi Cezaları Ne Zaman Başlıyor?

Çalışanların hangi işi /görevi/mesleği yaptıkları, işe girdikleri tarihten itibaren işyeri tarafından SGK’ya bildiriliyor. Bu bildirim SGK işe giriş bildirimi ekranından yapıldığı gibi, her ay aylık prim ve hizmet bildirgesinde de yapılmaya devam ediyor. Peki, Meslek Kodu Bildirimi Cezaları Ne Zaman Başlıyor?

Geçmiş günlerde bu bildirimi yapmamanın cezai bir yaptırımı bulunmamaktaydı. Geçtiğimiz yıl yapılan düzenleme ile 2018 yılında meslek bildirimleri ile ilgili cezai yaptırımlara başlanacak.

Meslek Kodu Nedir?

SGK’da her mesleğin kod olarak bir karşılığı bulunmaktadır. İşe giren çalışan için bu kodlardan en uygun olanı seçilir. Görev değişikliği, terfi gibi durumlarda sistem üzerinden meslek kodunun güncellemesi yapılır. Meslek kodu uygulamasına başlanmasının en önemli sebebi, yapılan işe uygun ücretin ödenip ödenmediği kontrolü sistemine hazırlıktı.

2018’de Meslek Kodu Bildiriminin Cezası

Bilindiği üzere, 09.08.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 5510 sayılı Kanun’un 102. Maddesine n bendi eklendi:

“n) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında; idari para cezası uygulanır.”

Bu maddenin yürürlük kazanması ile meslek kodunun yanlış bildirimine cezai yaptırım geldi.  Yapılan işin karşılığı olan doğru meslek kodunu beyan etmeyen işverene asgari 10’da 1’i oranında yanlış bildirilen her çalışan için ayrı ayrı olmak üzere idari para cezası uygulanmaya başlanacaktır.

Meslek Kodu Cezası Uygulamasına Ne zaman Başlanacak?

Bu yıl en çok gündemde olan konulardan biri Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin, vergi beyanname şifreleri ile aynı platform üzerinden verilmeye başlanmasıydı. Uygulama tüm Türkiye’de 2018 yılı başında yürürlüğe girecekken, Temmuz ayına ertelenmişti.

Meslek kodu bildirimleri ile ilgili düzenlemeyi içeren kanun maddesinde, meslek kodu bildiriminin yapılacağı online platform “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” olarak belirtilmiş. Bu durumda bildirimlerini eski usulde yapmaya devam eden iller için Meslek kodu cezası uygulamasının da Temmuz ayından itibaren geçerli olacağı düşünülmektedir.

Firmalar eskiden bildirilen hatalı meslek kodlarını yeni yılda güncellemeleri gerekmektedir. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi sistemine geçildiği andan itibaren cezai sorumluluk da başlamış olacaktır.

Meslek Kodları Nasıl Güncellenmeli?

SGK işe giriş ve işten ayrılış bildirgelerinde bildirilen meslek kodları ile aylık bildirgelerde bildirilen meslek kodlarının, gerçeğe uygun olması dikkate alınarak, bildirimi yapılan personellerin terfi ve değişiklik durumlarında meslek kodlarının güncellenmesi gerekmektedir.

Geçmiş dönemlerde SGK girişi yapılarak meslek kodu bildirilen çalışanların, meslek kodunun işverenlerce kontrol edilerek gerçeğe uygun olmaması durumunda; SGK işe giriş sayfasında, SGK işe giriş güncelleme butonu ile meslek kodu bilgisi cezasız olarak güncellenebilmektedir. Bu durumda geçmiş dönemlerde meslek kodu bildirimlerine dikkat etmeyen işverenlerin denetim öncesinde SGK işe giriş sayfasından meslek kodu doğruluğu dikkate alınarak, cezai bir yaptırım söz konusu olmadan düzenlemesi mümkün ve faydalı olacaktır.

SGK meslek kodu bilgileri aşağıdaki bağlantılarda görülebilmektedir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Giriş Sayfası

SGK İşe Giriş Bildirgesi Meslek Kodu Güncelleme Alanı

6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Meslek kodları ile ilgili yapılan yeni güncelleme ile bazı meslek kodlarının tehlike derecesi değişirken, bazı iş yerleri tehlike listesine eklendi.

5 yorum

  1. Beni operatör değilde normal askari ücretle çalışan bir elemanına gibi gösteriyorlar aldığım ücret 2000 lira bankaya yatırdıkları askari ücret yeni yasa neye yarıyor

  2. İNSAN KAYNAKLARI

    Merhaba;
    Güncellediğimiz meslek kodlarının çıktısını alıp, işe başlarken imzalattığımız gibi personele imzalatıp özlük dosyasında saklama gibi bir zorunluluğumuz var mı? sistem üzerinden değişiklik yapmamız yeterli mi?

  3. Özelleştirme Mağduru

    MEB BAGLI KURUMLAR 657 sayili 4 C statüsünde çalışan işçi sayılmayan ve ssk ya tabi çalışan butun herkesi fiilen yapmis olduğu işe (fiilen çalıştırdığı işe) göre degil de;
    Ne is yaparsa yapsın … buro memuru olarak çalıştirsada teknik işler le ilgili işler de çalıştırsada bir çoğunu 657 sayili kanunun 4A statüsünde çalışan emekli sandigina tabi hizmetli kadrosunda calisan hizmetli kodunu kullanarak meslek kodu girişleri yapmis olması ve bunları düzeltme yoluna gitmemesi durumunda calisanlarin yapabilecekleri bir şey varmidir?

  4. Yaşar Çalışkan

    Herşey aynı devam ediyor devlet bizi avutuyor boşuna kafanızı yapmayın ben iş makinesi operatörüyüm ama sgk vasıfsız beden işçisi olarak yatıyor şikayet etsen ne olur 160tl ceza varmış amma çokmuş ha işçiye ceza olacak olsa on katı olurdu gariban gene gariban her kalkmaya çalıştığında enseye bi tokat…

  5. Nurselin Yıldırım

    Çalışırken meslek kodumu değiştirmiş patron aşçıyım motor kuryesi olarak göstermişler neden acaba benim haberim yokken değiştirdiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir