NACE Kodu Nedir?
NACE Kodu Nedir?

NACE Kodu Nedir?

NACE Kodları iş yerlerinin, faaliyet alan ya da alanlarını ve mensup olduğu tehlike sınıfını simgeliyor. Faaliyet kodu olarak da bilinen bu kavram, 2010 yılında Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde hayatımıza girmişti.

Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflandırılması anlamına gelen NACE Kodları, Birleşmiş Milletlerin ekonomik verileri sınıflandırmak için kullandığı ISIC sisteminin Avrupa Birliği tarafından uyarlanmasıdır. Bu sistem istatiksel anlamda da kullanılmak üzere, farklı iş sınıflarının kodlanması anlamına geliyor.

Toplamda 49 grupta, 2201 adet meslek kolu bulunuyor. Bu meslek kodlarının her biri için 6 hane rakamlı bir kod tanımlanıyor. Bu 6 hanenin ilk 2’si genel faaliyet alanını belirlerken, son 4’ü ise alt faaliyet alanını belirliyor.

Örnek vermek gerekirse:

NACE Kodu 46.31.10 olan bir işletme Kuru Üzüm Toptan Ticaretini, 46.21.08 olan işletme Tohum Toptan Ticaretini temsil ediyor. Her iki alt faaliyet alanının da, ilk 2 rakamı olan 46: Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve üst faaliyet alanını temsil ediyor.

NACE Kodları Nasıl Belirliyor?

Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önderliğinde, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, KOSGEB, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) tarafından oluşturulan komisyonla NACE Kodları belirleniyor. 2008’de yapılan çalışmalar neticesinde belirlenen NACE Kodları, 2010 yılından beri yürürlükte.

Güncelleme Olur mu?

Firmalar zaman içerisinde, faaliyet alanlarını değiştirebilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde ise; firmanın, kayıtlı olduğu ilin ticaret odasına NACE Kodu güncellemesi başvurusu yapması gerekiyor.

Şayet bakanlığa beyan edilen NACE Kodunun yanlış olduğu belirlenmişse, imtiyaz sahibinin vergi dairesinde düzeltilmesini sağlaması ve sonrasında ise yine kayıtlı olduğu ilin ticaret odasına tebliğ etmesi gerekiyor.

Firmaların aynı alanda faaliyet gösteren merkezleri ve şubeleri için de kod başvurusu yapması gerekiyor. Merkezinde farklı, şubesinde farklı faaliyet alanlarında bulunan firmalar ise, farklı NACE kodları alabiliyor.

Öte yandan firmaya yönelik gerekli işlemleri NACE Kodu üzerinden yapan Maliye Bakanlığı, yanlış faaliyet kodu yüzünden firmaya inceleme başlatabiliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan NACE Kodlarının tam hali için tıklayınız.

Ayrıca bu içerik de ilginizi çekebilir

Fiili Hizmet Süresinde NACE Kodu Eşleşmesine Dikkat

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Ar-Ge Tasarım Merkezi Kapsamına Giren Faaliyetler ve Eşdeğer Personel Sayısı

Ar-Ge Tasarım Merkezi Kapsamına Giren Faaliyetler ve Eşdeğer Personel Sayısı

Yapılan düzenlemelerle Ar-Ge Tasarım Merkezi Kapsamına Giren Faaliyetler ve Eşdeğer Personel Sayısı konusunda değişiklik yapılmıştır. 5746 …

1 yorum

  1. Merhaba,

    Firmanın vergi levhasındaki “Ana Faaliyet Kodu” ve Ticaret Odasından alınan faaliyet belgesindeki Nace Kodu farklı. SGK sicil numarasında görülen nace kodu ve vergi levhasındaki ise aynı. Bu karışıklık nedeniyle cezai bir durumla karşılaşılır mı? Ne yapmalıyım?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir