iş sağlığı ve güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Yeni Uygulama

İşçilerin çalışırken sağlık ve güvenliklerinin alınacak önlemlerle güvence altına alınması gerekmektedir. İşverenler yapmakta oldukları işi dikkate alarak işçilerine gerekli eğitimleri vermek, sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak, gereğinde bu konuda uzman personel çalıştırmak zorundadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulaması ile ilgili değişiklikler getirecek kanun tasarısını meclise sunacağını açıkladı.

Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmanın bir insan hakkı olduğunu kaydeden Çelik, ”Bir insanın hayatı milyarlarca dolarlık üretimden, ihracattan daha değerlidir. Güvenlik bilinci ve kültürünü endüstriyel ilişkilerin vazgeçilmezi haline getirmeliyiz. Kaza olduktan, insan öldükten sonra ahlanıp vahlanmak çare değil. Devlet kuralları koyacak ve denetleyecek, işveren kuralları uygulayacak işçi de kurallara uyacak” dedi.

4857 sayılı İş Kanunun 81. maddesinde: İşverenler, devamlı olarak en az elli işçi çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işçilerin ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki işçi sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;

a) İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,

b) Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini görevlendirmekle,

c) Sanayiden sayılan işlerde iş güvenliği uzmanı olan bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle,

yükümlüdürler.” hükümleri yer almaktadır.

Mevcutta,  iş sağlığı ve güvenliği uygulaması bu Kanun maddesinde belirtildiği üzere, sadece devamlı olarak 50 işçi çalıştıran işyerleri için bir zorunluluk getirmekte, 50 işçinin altında çalışanı olan işyerlerine her hangi bir zorunluluk getirmemekteydi. Tasarı ile çalışan sayısı bir kişi bile olan bütün işletmelere uygulama zorunluluğu getirecek.

Bakan Çelik, “Yeni dönemde bir milyon 426 bin işyeri ve işletme ve memurlar bu kapsama alınıyor. Bir kişi bile çalıştıran işyerine iş sağlığı ve güvenliği şartı getiriyoruz.” dedi. Bakan, ayrıca çalışan sayısı 1-9 arası olan ve sayısı bir milyon 210 bin olan işyerlerinin aylık iş sağlığı ve güvenliği ödemelerini devletin üstleneceğini belirtti.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Son Torba Yasa’da İş Yaşamını İlgilendiren Neler Var?

Son Torba Yasa’da İş Yaşamını İlgilendiren Neler Var?

Mecliste konuşulan son Torba Yasa tasarısının 80 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu kanun içerisinde …