Kıdem Tazminat Fonu

İşçiye Kıdem Tazminatı Fonu Güvencesi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Kıdem Tazminat Fonuyla ilgili açıklamalarda bulundu, kafalara takılan soruları yanıtladı…

Konuyu detaylarıyla inceleyelim istedik.

Sendikaların bu uygulamaya karşı çıktığına ve uygulamayla Kıdem Tazminatı hakkının ortadan kalkabileceğine dair ara ara pek çok haber yayınlandı, kafalarda pek çok soru işareti vardı.

Açıklamalarında, uygulamanın Kıdem tazminat hakkını ortadan kaldırmadığı, aksine güvence altına aldığı bilgisini verdi Babacan.  “Siz eğer kamuda çalışan bir işçiyseniz, işveren de devletse, devlet ödememezlik yapmıyor.  Ama özel sektöre dönüp baktığınızda maalesef kıdem tazminatı konusunda büyük hak ihlalleri var. Dolayısıyla biz, özel sektörde çalışanları da düşünmek zorundayız, devlette çalışanları da düşünmek zorundayız. İşverenin, işçi adına Kıdem Tazminatı Fonuna para yatırmasının bir bakıma, o işçinin emekliliğine veya ileri yaşına kadar bir havuza birikecek tasarrufu olduğunu” kaydetti.

Kıdem Tazminatı Fonuna hangi durumlarda hak kazanılacak?

-Bağlı oldukları kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı bağlanması yahut toptan ödeme almak amacıyla hizmet akitlerini feshetmeleri halinde,
-İşverence hizmet akdinin feshedilmesi durumunda (4857/25md. II hariç),
-Adına en az 10 yıl Fona prim ödenen işçinin isteği halinde,
-İşçinin ölümü halinde kanuni mirasçıları, kıdem tazminatına hak kazanırlar.
-Yaşlılık, emeklilik aylığı almakta iken çalışmaya başlamakla aylığı kesilen ve 506 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkralarına göre yeniden hesaplanacak aylık bağlanması için talepte bulunan ve hizmet akdini fesheden işçiye, daha önce tazminat aldığı tarihten sonra fona prim ödenen süreler için de kıdem tazminatı ödenir.
-Haklarında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenenler için sadece malullük aylığı şartlarının gerçekleşmesi veya ölüm halinde kıdem tazminatı ödenir.

Fona kayıt için başvuru yapılacak mı?

Kanunun yürürlük tarihinden itibaren, yeni işe alınanlar işe başladıkları tarihten itibaren kendiliğinden Kıdem Tazminatı Fonuna tabi olacaklar.

İşverenler bu kanun hükümlerine göre kıdem tazminatına hak kazanan işçi veya hak sahiplerini, hak kazandıkları tarihten itibaren 7 gün içerisinde Fona bildirmek zorunda olacaklar. İşverenin kıdem tazminatına hak kazananları süresi içinde Fona bildirmemesi sonucu, Fonun fazladan yapacağı ödemelerin ve masrafların karşılığı işveren tarafından ödenecek.

Fondan kıdem tazminatı alındıktan sonra hizmet akdi yapılarak işe başlanılması halinde Fon ile ilişki yeniden ve kendiliğinden doğacak. Yeniden işe başlanılması halinde daha önce kıdem tazminatı ödenen süreler dikkate alınmayacak.

Kıdem Tazminatında zaman aşımı süresi ne olacak?

Kıdem Tazminatında zaman aşımı 10 yıl olacak. Kıdem tazminatına hak kazandığı tarihten itibaren 10 yıl içinde başvuru yapıp tazminatının ödenmesini talep etmeyen kişinin hakkı zamanaşımına uğrayacak.

Geriye dönük kazanılmış haklar ne olacak?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geriye dönük Kıdem Tazminatı haklarının işverenin sorunluluğunda olmasıyla ilgili “Örneğin 15 yıldır çalışan bir elemanı var. Bu 15 yıldır çalışan elemanın, geçmişe doğru kıdem tazminatı yükümlülüğü işverenin üzerinde. Biz sistem hangi gün yürürlüğe girerse, yasa çıktıktan sonra hangi gün yürürlüğe girerse, o noktadan sonra biriken haklarla alakalı bir düzenleme yapıyoruz. Eski dönemin yükümlülükleri işverenin üzerinde”  bilgisini verdi.

Prim ödemeleri nasıl olacak?

İşverenin ödeyeceği prim konusunda Fon yönetim Kurulunun önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.  Ödenecek aylık prim tutarı aylık kazancın %3’ünü geçemeyecek.  İşveren bu prim ödemesi dolayısıyla işçinin ücretinde herhangi bir indirim ya da kesinti yapamayacak.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Dünden Bugüne Kıdem Tazminatı Fonu Tasarısı

Dünden Bugüne Kıdem Tazminatı Fonu

Son zamanlarda gündemi sıkça meşgul eden Kıdem Tazminatı Fonu hakkında, birkaç yıllık geçmişe bakıp kat …