emeklilik

Emeklilere SGK’dan Mesaj Var

Emeklilik ve emeklilik aylığı bağlanması işlemlerinin zaman ve kaynak tüketiminin önüne geçmek için SGK artık bu işlemleri internet ortamında gerçekleştirecek. İnternet üzerinden gerçekleştirilecek başvuruların; onay ve bilgilendirme işlemleri cep telefonlarına gelecek SMS’ler aracılığı ile sağlanacak.

Mevcut sistem ile posta yolu ile ya da doğrudan SGK’ya gönderilen emeklilik başvurusu evrakına ilişkin istatistikler kurum tarafından çıkarılamıyor. Zira, sistem sadece aylık bağlanan kişi sayısını veriyor ancak reddedilmiş veya işlemi devam eden talepler sistemde veri olarak tutulmuyor. Yeni uygulama sayesinde olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlandırılmış veya işlemi devam eden tüm başvurulara ilişkin parametrik veriler kurum tarafından takip edilebilir hale gelecek.

25.07.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunan uygulama ile yazılı belgeler ile yapılan yılda ortalama 600 binden fazla işlem online olarak gerçekleştirilecek. Resmi açıklama bu hafta içi SGK Başkanlığı tarafından yapılacak.

Böylece hem zaman hem de kâğıttan tasarruf sağlanacak, ayrıca yapılan başvuruların sistem üzerinden takip ve ölçümlendirilmesi yapılabilecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

SGK ve Bağ-Kur’luların e-devlet şifreleri ile yararlanabileceği uygulamaya; SGK’nın web sayfası üzerinden erişilecek. Sistem üzerinde ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’, ‘Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler’, ‘Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi’ adımlarının sırası ile takip edilmesinin ardından SGK, başvurunun alındığına ilişkin bildirimi sigortalının cep telefonuna göndereceği SMS ile bildirecek. Böylece sigortalının başvurusu anında işleme alınmış ve süreç resmi olarak başlamış olacak.

Online olarak yapılabilecek işlemler

  • Emeklilik başvurusu
  • Ölüm aylığı
  • Yaşlılık aylığı
  • Malûllük aylığı
  • Sürekli iş göremezlik ödeneği
  • Evlenme ödeneği
  • Cenaze ödeneği

Haber Fotoğraf: The_One – Emeklilik

Hakkında iskanunu

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?