meslek-kodlari

Aylık Prim ve Hizmet Belgesine Meslek Kodu Tanımlaması

2011 başından itibaren sigortalıların işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin verilmesi sırasında yaptıkları işe uygun meslek kodu seçilmekteydi.

Bu alanın zorunlu olarak tanımlanması ile beraber tüm sigortalıların bir meslek kodu oluşturuldu. SGK 2012 Kasım dönemine ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin “e-bildirge” onaylanması sırasında meslek kodlarının bu belgelerde de tanımlanmasını talep ediyor.

Kurum tarafından yayınlanan bir duyuru ile açıklanan uygulama kapsamında, e-bildirge onaylama işlemi sırasında meslek kodlarının da tanımlanması zorunlu duruma getirildi. Meslek kodlarının girişleri ile ilgili düzenlemeleri anlatan duyuru metni aşağıda yer almaktadır.

Meslek kodu bilgisini ekrandan manuel olarak ekleyecek olan işverenler Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranında yer alan veri giriş alanlarının en sağında “Meslek Kodu” alanını kullanabilirler Bu alana 6 (altı) rakamdan oluşan kod girilmelidir. Meslek kodlarına ve bu kodlara karşılık gelen açıklamalara bakmak için giriş kutusunun yanında bulunan yeşil büyüteç resmine tıklanabilir. Bu durumda açılacak pencerede, tüm meslek kodları listelenebilir veya meslek koduna ya da açıklamasına göre arama yapılabilir. Bu ekrandan ilgili meslek kodunun solunda yer alan seç bağlantısına tıklamanız halinde ilgili meslek kodu seçilerek Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Sigortalı Bilgileri Giriş ekranındaki Meslek Kodu giriş alanına atanacaktır.

Meslek Kodu bilgisini muhasebe programı kullanarak xml formatında verilerini gönderen işverenler, programı satın aldıkları firmalara başvurarak güncel yazılımı talep edebilirler. Bu güncel yazılımı hazırlayacak olan yazılım firmaları güncel xsd şemasını E-Bildirge kullanıcı giriş ekranından bilgisayarlarına indirebilirler. Xsd şemasında tanımlamalarda, SIGORTALI elementinde MESLEKKOD attribute alanı görülebilmektedir.

Meslek Kodu bilgisini excel programı kullanarak xml formatında gönderen işverenlerimiz, MESLEKKOD alanını içeren yeni excel uygulamasını E-Bildirge kullanıcı giriş ekranından bilgisayarlarına indirebilirler.

Tüm meslek kodları ile meslek açıklamaları listesine buradan ulaşılabilmektedir.


Fotoğraf: 100+30+7, hasanx

Hakkında iskanunu

Göz atın

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Meslek kodları ile ilgili yapılan yeni güncelleme ile bazı meslek kodlarının tehlike derecesi değişirken, bazı iş yerleri tehlike listesine eklendi.