Kısa Vadeli Sigorta Primlerine Yeni Ayarlama

Kısa Vadeli Sigorta Primlerine Yeni Ayarlama

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 10 Ocak 2013 tarihinde, 5510 sayılı kanunun 81. Maddesinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle kısa vadeli sigorta kolları için prim oranı %2 olarak sabitlenerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunuldu.

Değişikliğe ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı tarafından da aynen onaylanması halinde, işyerinin ya da işin tehlike sınıf ve derecesine bakılmaksızın artık tüm işverenler ve 4/b sigortalılar aynı oranda sigorta primi ödeyebilecekler. Böylece 4/a kapsamında ve personellerini aynı zamanda işsizlik sigortasından da faydalandıran işverenler ise ilaveten %3 oranında işsizlik sigortası primi de ödeyeceklerinden, bunların ödeyeceği prim oranı %35’ten % 37,5’e yükselecek.

Yasanın kabul edilmesi hâlinde; %1 ila %6,5 arasında değişen kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan değişiklikle %2’de sabitlenmesi, bu oranın %1,5’a düşürülmesi veya %2,5’e yükseltilmesi konusunda Bakanlar Kurulu yetkili kılınması sağlanacaktır. Böylece, hem muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi ve Türkiye genelinde tek işyeri sicil numarası uygulamasına geçilmesi sağlanmış ve hem de önemli bir ihtilaf konusu çözümlenmesi sözkonusu olacaktır.

İlgili görüşmelerin gerçekleştirildiği Genel Kurul Tutanağı için tıklayınız.


Şu anki uygulamada işverenlerin çalışanlarının maaşlarından, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmek üzere yaptıkları kesintiler aşağıdaki tabloda belirtilmektedir:

Mevcut Durumda Sigorta Kollarının Dağılım Tablosu*

Sigorta Kollarıİşçi Oranı %İşveren Oranı %Toplam %
Uzun Vadeli Sigorta Kolları Primi91120
Kısa Vadeli Sigorta Kolları Primi011
Genel Sağlık Sigortası Primi57,512,5
Primler Toplamı1419,533,5
İşsizlik Sigortası123
Genel Toplam1521,536,5
*Tehlike sınıfı 1 olarak kabul edilmiştir

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Muhtasar APHB Birleşmesi Ne Zaman Gerçekleşecek?

Temmuz ayının son günlerine gelmişken, 1 Temmuz’da yürürlüğe gireceği beklenen Muhtasar prim hizmet beyannamesinin birleşme …