kadin-istihdami-ve-taseronun-yasalasmasi-kasimda

Kadın İstihdamı ve Taşeron’un Yasalaşması Kasım’da

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik gazetecilerden gelen sorular üzerine kadın istihdamı, doğum izni ve taşeron işçiliği gibi konuları kapsayan tasarı paketi hakkında değerlendirmelerde bulundu. 
Çelik, “Başbakanla da bir araya geldik, değerlendirmelerimizi yaptık. Bu sadece kadın istihdamı değil, istihdamın diğer alanlarında da yaşanan bazı sorunlar olduğu için onlarla da bütünleştirerek, daha kapsamlı bir pakete dönüştürme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son EKK toplantısında da bu konuyu genişçe ele aldık. Nihai olarak da bu taşeron işçilerin durumlarını da içine alacak kapsamlı düzenlemeyi Başbakan ile bir kez daha gözden geçireceğiz. Ondan sonra TBMM’ye taşımış olacağız.” dedi.

Çelik, İşverenlerin hassasiyetinin paketteki bilgilere dayalı olmadığı, konuşulan bilgiler çerçevesinde tartışıldığını bu yönüyle ciddiyet taşımadığını ifade etti. Kadın istihdamında karşı karşıya olunan durumun herkes tarafından bilindiğini söyleyerek, doğumun ve sağlıklı nesillerin önemine işaret ederek, bu sürelerin dikkate alındığına işaret etti. Çelik, bunların dilenerek kaç hafta, kaç gün, ne kadar izin, yarı zamanlıdan kasıt nedir, anne ile çocuğun birlikte olması için ne kadar daha esnek olunması gerektiği gibi bilgilere dayalı değerlendirmenin önemine dikkat çekti.

Kadın istihdamı için özel istihdam bürolarının devreye girmesinin düşünüldüğü konusundaki haberlerin sorulması üzerine. Bu büroların kendi işlerini yapabilmesi için bazı yasal boşluklar olduğunu belirterek. “Doğum neticesinde çocukla birlikte olduğu dönemde oluşacak zaman dilimini doldurmaya dönük farklı yöntemlerden birisi de var olan istihdam bürolarını, süreleri kısıtlı olmamak kaydıyla kadının istihdamına katkı sağlar mı diye masamızda olan konu başlıklarından birisidir” ifadesi kullandı.

Yaptığı değerlendirmede, iş hayatının en sıkıntılı konularının taşeron işçiler ve kıdem tazminatı olduğunu söyleyen Bakan. Taşeron işçiler konusunda kamunun yanlış politika izlediğini belirterek, “Asıl işçi ihtiyacını belirleyeceğiz ve bunların taşeron olmasını önleyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu korkulduğu gibi değil, fon taşeron işçiler ve yeni işe girenler için geçerli olacak.

Taşeron işçi sorunu, bizi şu dönemde en çok meşgul eden konu. Sorunu çözmeye çalışırken, karşımıza mahkeme kararları çıkıyor. Karayollarında biliyorsunuz 8 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kararlar çıktı. ‘Bunları ya kadroya alın, ya tazminatlarını ödeyin’ deniliyor. Bir orta yolla bunu çözmemiz gerekiyor.” dedi.

“Kamuya bakıyorsunuz, 10 yıl öncesine oranla işçi sayısı 500 binden 200 bine düşmüş. Bunu doğru anlamak gerekir. Bu devletin küçülmesi anlamına mı geliyor? Yoksa kamuda yoğun bir şekilde taşeron işçi kullanıldığı anlamına mı geliyor? Bakıyorsunuz altından taşeronlaşma çıkıyor. İhtiyacınız azalmamış, karşılama biçiminiz değişmiş. Aslında bundan hem çalışan hem de kamu zararlı çıkıyor.”

Başbakanla görüşme sonrası son halini alacak olan tasarının Ekim ayında Meclise sunularak Kasım ayında yasalaşmasının düşünüldüğünü söyledi.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Dünden Bugüne Kıdem Tazminatı Fonu Tasarısı

Dünden Bugüne Kıdem Tazminatı Fonu

Son zamanlarda gündemi sıkça meşgul eden Kıdem Tazminatı Fonu hakkında, birkaç yıllık geçmişe bakıp kat …