Sağlık Sigortasında Büyük Değişim

Sağlık Sigortasında Büyük Değişim

75 milyon genel sağlık sigortalısı gelecek yıl birçok tedavi için cebinden ödeme yapmak zorunda kalacak. Genel sağlık sigortası kapsamında, devletin karşıladığı ilaç ve tedavilere sınırlama getiriliyor. 2014 programında, bu konuda düzenleme yapılacağı net bir şekilde yer aldı. Buna göre, yıl sonunda genel sağlık sigortası kapsamında ödemesi yapılan hizmetler bir kez daha belirlenecek ve geniş teminat paketinin kapsamı daraltılacak.

Paketin dışında kalan tedavi ve ilaçlar için cepten ödeme veya ek sigorta (tamamlayıcı sigorta) yaptırmak gerekecek. Genel sağlık sigortası teminat paketini daraltma çalışmalarının ilk başta ağız-diş, göz ve bazı reçetesiz olarak da temin edilebilen ilaçların paralı hale gelmesi sonucunu doğurması bekleniyor.

Aralık ayında netleşecek

Programa göre aralık ayı itibariyle, Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı kapsamlı bir çalışma ile “sağlıktaki temel teminat paketini” oluşturacak. Bu paket dışındaki hizmetlerde ise tamamlayıcı sağlık sigortaları devreye girecek. Temel teminat paketi, genel sağlık sigortası kapsamında sigorta tarafından ödemesi yapılan tüm tedavi ve ilaçları kapsıyor. Şu anda bu paket, tüp bebekten göze kadar geniş bir alanda yapılan tedavileri ve birçok ilacı içeriyor.

Yetkililer, temel teminat paketinin yenilenmesi ve gözden geçirilmesinin kapsamlı bir çalışma olacağının altını çizerken, ağız-diş ve göz tedavilerinin genel sağlık sigortası dışına çıkarılabileceğini belirtiyor. Daha önce yapılan çalışmalarda bu iki alanın ilk aşamada genel sağlık sigortası dışına çıkarılmasının tartışıldığını belirten yetkililer, “Reçetesiz de satılabilen bazı ilaçlar da bu kapsamda sigorta tarafından ödenmeyecek ilaçlar listesine alınabilir. Bu başlangıç olur, sonrasında ise paket her yıl güncellenir” bilgisini veriyor.  Teminat paketinden çıkarılan tedavi ve ilaçlar için “Tamamlayıcı Sigorta” devreye girecek.

Türkiye ’de tamamlayıcı sigorta, yeni başlayan bir uygulama. Mevzuatı son 1 yılda oluşturulan tamamlayıcı sigorta, şu anda genel sağlık sigortasının finanse ettiği tedavi ve ilaçların kapsamı geniş olduğu için sınırlı bir alanda uygulanıyor.

Tamamlayıcı sigorta için ek para

2012 yılı itibariyle Türkiye’de de uygulamaya giren “tamamlayıcı sağlık sigortası” isteğe bağlı olarak yaptırılıyor. Bu sigortayı yaptıranlar, “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finansmanı sağlanmayan sağlık girişimlerini, ilave ücret tutarlarını, konaklama, otel ücreti gibi hastadan alınabilecek tutarları” sigorta üzerinden finanse edebiliyor.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi Çalışanların GSS Primleri

Kısmi süreli çalışanlar, hangi şartlar ile genel sağlık sigortasından faydalanabilirler?