Kıdem'de Ayrıcalıklı Gruplar

Kıdem’de Ayrıcalıklı Gruplar

Kıdem tazminatı ödemelerinin ayrıntıları netleşirken, üç ayrı gruba öncelik verileceği öngörülüyor. 12 milyon çalışanın kıdem tazminatı sistemini değiştiren taslakta TOKİ’den ev alana, askere gidene ve kendi işini kurana kıdem tazminatı erken ödenecek. Bu üç grup haricindeki çalışanlar ise kıdem tazminatlarını sadece emeklilik halinde alacaklar.

Mevcut sisteme göre işten atılanlar ve emekliliği hak edenler kıdem tazminatı ödemesi alıyor. 10 bin lira aylık kazançla 10 yıllık sürenin ardından işten çıkarılan bir kişi mevcut sistemde 10 bin lira tazminat alıyor; ayrıca yıllık izin ücretleri ve ihbar tazminatı da ödeniyor. İstifa edenler ise kıdem tazminatı alamıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırlayarak taraflara sunduğu taslakta ise, işten atılanlara tazminat ödenmesine ilişkin hüküm ortadan kalkıyor.

Yeni sistemde, öncelikle bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Bu fonda her çalışanın bir kıdem tazminatı hesabı olacak. İşverenler, üzerinde uzlaşılan oran kadar her ay bu hesaplara, tazminat bedeli yatıracak. Örneğin, kıdem tazminatı oranının yüzde 5 olarak tespit edilmesi halinde, bin lira aylık kazancı olan bir çalışan adına 50 lira kıdem tazminatı ödemesi yapılacak. Bu hesapta biriken paralar ise, iki şekilde çekilebilecek. Birincisi, emeklilik halinde gerçekleşecek. İkincisi ise, 15 yılın doldurulması halinde, tazminatın bir kısmı çekilebilecek.

İSTİSNAİ DURUMLAR VAR

Taslakta, bu iki unsurun dışında üç durumda kıdem tazminatının erken ödenmesi öngörüldü. Bu durumlar ise, askerlik, konut satın alınması ve kendi işinin kurulması olarak belirlendi. Örneğin, askere gidecek bir çalışan o tarihe kadar birikmiş olan kıdem tazminatının bir kısmını kullanabilecek. İkinci olarak da, ilk konut edinimlerinde bu tazminatın bir kısmı yine çalışanlara ödenecek. Ancak burada, TOKİ kriteri getiriliyor. Usulsüz kullanımları engellemek için, konutların TOKİ’den alınması şartı getirilecek. Bunun dışında kendi işini kurmak isteyen kişilere de kıdem tazminatını erken almak hakkı verilecek.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Kötü Niyet Tazminatı

Kötü Niyet Tazminatı

İş güvencesi kapsamında olmayan işçi de, iş sözleşmesi kötü niyetli olarak feshedildiğinde işverenden tazminat talep edebilir. Kötü niyet tazminatı olarak anılan bu tazminat hangi şartlarda ödenir?