İsviçre’de 1:12 Zamanı

İsviçre’de 1:12 Zamanı

İsviçreliler, 24 kasımda asgari ücret için referanduma gidiyor. 120 bin kişinin, asgari ücretin 2500 İsviçre Frangı’na (~5.500 TL) çıkarılması yönünde topladığı imzalarla; önerilen ücretin altındaki ödemelerin yasadışı ilan edilmesi talebi hükümet tarafından referanduma götürüldü.

“1:12 İnisiyatifi” adıyla anılan, şirket yöneticilerinin en düşük çalışan maaşının en fazla 12 katında maaş almasını destekleyen tasarı hükümetin sosyal demokrat kanadından destek aldı.

Temel Gelir İnisiyatifi kurucusu Enno Schmidt konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu tarihsel bir dönüm noktası olabilir, köleliği kaldırma veya yurttaş hakları hareketi gibi. Tabii ki bir istememek için mazeret bulacaklar ama isterlerse çözüm bulurlar” dedi.

İsviçre’de bir CEO eğer tasarı geçerse başka ülkelere gitme eğiliminin hızlanacağını söyledi. Glencore CEO’su Ivan Glasenberg “İsviçre’nin ekonomisine büyük zarar vermesine neden olacağını düşünemiyorum” diyerek tasarıya karşı çıktı.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Asgari Ücret Desteği Kalkıyor

Bilindiği gibi 2017/Ocak döneminden başlayan Asgari Ücret Desteği 6661 sayılı Kanun kapsamında bulunan İşyerlerinde, uzun …