ev-kadinlarina-emeklilik-imkani

Ev Kadınlarına Emeklilik İmkanı

Sosyal bir güvencesi olmayan ev kadınlarının SGK’ya gidip dilekçe vermesi ve gerekli şartları karşılaması halinde emekli olması çok kolay.

Emeklilik şartları arasında 18 yaşını doldurmuş olmak ve bir iş yerinde zorunlu sigorta kapsamında çalışmıyor olmak ya da 30 günden az çalışıyor olmak da var. Kendi sigortalılığı dolayısıyla bir maaş almamak, Türkiye’de ikamet etmek de şartlar arasında.

Tüm şartları karşılayan ev kadınları en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’ne gidip dilekçe verdikleri taktirde bir sonraki gün emeklilik tarihleri başlatılıyor. İsteğe bağlı sigorta kapsamında değerlendirilen emeklilik hizmetinde ev kadınları prim miktarını kendileri belirliyor.

Haliyle ileride alacakları emekli maaşı miktarı da değişiyor. Tercihe bağlı olarak en düşük ödenebilecek rakam; brüt asgari ücretin % 32’si olarak belirlendi. Bu rakamın % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi kapsamındayken kalan % 12 ise sağlık sigortası primi.

2014 yılının ilk altı ayı için belirlenen brüt ücretin 1.071 lira olduğu göz önüne alınırsa % 32’lik rakam 342 lira 72 kuruşa tekabül ediyor.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?