maliye-bakanligindan-efatura-aciklamasi

Maliye Bakanlığı’ndan E-Fatura Açıklaması

Maliye Bakanlığı geçtiğimiz günlerde e-fatura uygulamasına dair bir açıklama yayınladı:

“E-fatura Uygulaması 397 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 05.03.2010 tarihinden itibaren hayata geçmiş olup 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı sektörlere ve belli brüt satış hasılatına sahip mükelleflere 01.04.2014 tarihinden geçerli olmak üzere zorunlu hale getirilmiştir.

Söz konusu tebliğlerin yayımı ile birlikte www.efatura.gov.tr internet adresinde uygulamadan yararlanma yöntemine bağlı olarak mükelleflerin teknik donanım ve yazılım ihtiyaçları detaylı bir şekilde kılavuzlar ile ortaya konmuştur.

İlgili Genel Tebliğler ve Teknik Kılavuzlarda, e-fatura uygulamasından yararlanma yöntemleri kapsamında mükelleflerin kullanımına sunulan GİB Portal yöntemi faturalama ihtiyacı düşük (aylık 500 adet faturayı aşmayan) küçük ve orta ölçekli mükelleflerin kullanımı için hizmete sunulmuştur. Portal yönteminin mükellefin ihtiyacını karşılamaması durumunda kullanabileceği diğer yöntemlerin (Doğrudan GİB ile Entegrasyon yöntemi ve Özel Entegratörler Aracılığı ile Entegrasyon yöntemi) seçimi ise tamamen mükelleflerin kendi isteklerine bırakılmış bulunmaktadır.

E-fatura uygulaması Teknik Kılavuzlarında açıklanan altyapı ve yazılıma sahip firmalar doğrudan entegrasyon yöntemini kullanabileceği gibi, bu altyapı ve yazılıma sahip olmayan ve bu konuda ilave yatırım yapmak istemeyen mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon izni alan özel entegratörlerin sistemlerini de kullanabilmektedirler.

Dünya uygulamalarına bakıldığında, e-fatura uygulamasının yoğun olarak özel entegratör sistemleri vasıtası ile kullanıldığı görülmektedir. Ayrıca dünya uygulamalarında özel entegratör sistemlerini düzenleyen bir yapı bulunmamakla beraber, özel entegrasyon yöntemi 1970’lerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır.

E-fatura uygulamasını Özel Entegratörün sistemi üzerinden kullanan mükelleflerin, diğer mükelleflere ait faturalara erişmesi ya da görmesi haberde bahsedildiği üzere kesinlikle mümkün bulunmamaktadır.

Özel Engratör olmak için Gelir İdaresi Başkanlığına başvuran mükellefler çeşitli yazılım testlerine tabi tutulmakta, ayrıca söz konusu mükelleflerden diğer ülke uygulamalarından daha üst düzeyde uluslararası standartlara haiz ISO 20000 (Elektronik Ortam Hizmet Kalite Standardı) , ISO 27001 (Uluslararası Elektronik Bilgi Güvenliği Standardı) ve ISO 22301 (İş sürekliliği Standardı) güvenlik sertifikaları istenmektedir. Bu koşulları sağlayamayan firmalara Özel Entegratörlük izinleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nca kesinlikle verilmemektedir.

Söz konusu sertifikalardan ISO 27001, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi gereksinimlerini tanımlayan tek uluslararası denetlenebilir standarttır. Yeterli ve orantılı güvenlik denetimleri seçilmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Bu standart, finans, sağlık, kamu ve BT sektörleri gibi bilginin korunmasının büyük öneme sahip olduğu alanlarda özellikle gereklidir. Bu çerçevede, özel entegratör yöntemini tercih eden mükelleflerimizin herhangi bir endişeye kapılmalarını gerektirecek bir durum kesinlikle söz konusu değildir.”

Hakkında iskanunu

Göz atın

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Engelli Vergi İndirimi Yazısı ile Emeklilik

Dezavantajlı bireylere birçok ayrıcalık tanınıyor. Bunlardan birisi de emeklilik, işte şartları!