is-sagligi-ve-guvenliginde-calisanlarin-yukumlulukleri-nelerdir-2

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Çalışanların Yükümlülükleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği konusunda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerde işverene çok sayıda görev ve sorumluluklar yüklenmiştir. Hükümlere uymayan işveren hem idari hem de hukuki yaptırımlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda işverenler gibi çalışanlar da bazı hükümlere uymak zorundadırlar. Özellikle işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurallarının tam olarak uygulanabilmesi için çalışanlara / işçilere de bazı yükümlülükler getirilmiştir.

Meclise sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı’nda çalışanların yükümlülüklerine uymaması halinde tazminatsız işten çıkarılabilecekleri haberini  daha önce sitemizden duyurmuştuk.

Çalışanların Yükümlülükleri

6331 sayılı Kanunun 19.maddesi ile çalışanlara bir takım yükümlülükler getirilmiştir. Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.

Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri şunlardır:

  • İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.
  • Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.
  • İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.
  • Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.
  • Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

2021 İş Sağlığı ve Güvenliği İdari Para Cezaları

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çalışanların iş yerlerindeki sağlıklı çalışma ortamını sağlamak ve …