ceyiz-icin-25-bin-lira-biriktirene-5-bin-lira-verilecek

Çeyiz İçin 25 Bin Lira Biriktirene 5 Bin Lira Verilecek

Hükümetin tasarruf paketi kapsamında açıkladığı, 27 yaşına kadar evlenmek isteyenlere verilecek olan çeyiz yardımının detayları netleşleşmeye başladı. Buna göre çeyiz hesabında 25 bin lira biriktiren birisi devletten 5 bin lira alacak. Her yıl 27 yaşından önce evlenen 800 bin kişi, bu desteğin potansiyel yararlanıcısı olarak görülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çeyiz hesabı hakkında bilgi veren Hazine yetkilileri, geçmişteki KEY hesaplarının kendileri için iyi bir tecrübe olduğunu burada da aynı sorunun yaşanmaması için bireysel hesaplar oluşturulmasını öngördüklerini belirtti. Hazine yetkililerinin yaptığı sunuma göre, çeyiz hesabıyla ilgili model şöyle işleyecek:

İstatistiklere göre, yılda 27 yaşın altında ortalama 800 bin kişi evleniyor. Çeyiz yardımı almaya bu kişilerin tümü hak kazanırsa, toplamda 4 milyar lira ödeme söz konusu olacak. Çeyiz yardımına yaş koşulu tutan herkes başvurabilecek. Yetim aylığı alanlar da yararlanabilecek.

BÖYLE BİR MODEL YOK

Dünyada buna benzer bir örnek bulunmuyor. Burada amaç tasarrufu teşvik etmek. Çeyiz hesabı açtıracaklara uygulanacak destek miktarını Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bakanlar Kurulu’nun destek miktarını yüzde 20 olarak belirlemesi durumunda, en yüksek destek miktarı olan 5 bin lirayı alabilmek için 25 bin lira biriktirmek gerekecek. 24-26 yaşındakiler için, Bakanlar kurulu farklı oranlarda destek verilmesini kararlaştırabilecek.

3 YIL SİSTEMDE KALMA

Çeyiz desteğinden yararlanmak için en az 3 yıl bu hesapta para biriktirmek ve ilk evliliklerini yapıyor olmak gerekecek. Buna göre, devletin vereceği çeyiz yardımından alabilmek için en geç 24 yaşında hesap açılması gerekecek. Açılacak hesaplar, mevduat veya katılım bankalarının yurtiçi şubelerinde TL cinsinden olacak. Düzenli ödeme koşulu da bulunacak. Desteği alabilmek için 27 yaşından önce evlendiğini gösteren evlilik cüzdanının ilgili birimlere gösterilmesi zorunlu olacak. Ödemede hesabın bulunduğu banka aracılık yapacak. Haksız olarak çeyiz desteğinden yararlanıldığının ortaya çıkması halinde, gecikme faizi ile bu tutar hak sahibinden geri alınacak. Banka eğer bu tutarı ilgili kişiden tahsil edemezse, kendisinden bu tutar tahsil edilecek. Çeyiz hesapları için Aile Bakanlığı’na ayrı bir ödenek de aktarılacak. Şu an için 5 bin TL olan azami destek oranını 3 kata kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Kaynak: HÜRRİYET

Hakkında iskanunu

Göz atın

Çeyiz Hesabında Başvurular Başlıyor

Çeyiz Hesabında Başvurular Başlıyor

6637 Sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilk adımları …