kadin-istihdamini-artirmak-icin-olusturulan-evde-cocuk-bakim-projesi-tanitildi

Kadın İstihdamını Artırmak İçin Oluşturulan Evde Çocuk Bakımı Projesi Tanıtıldı

 

Tahmini okuma süresi: 2 dk. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen “Evde Çocuk Bakımı” projesinin açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Açılış töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, projeyle birlikte ilk etapta her ay 5 bin anneye 300 Avro bakım ücreti desteği sağlanacağını söyledi. Kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının istihdamını sağlamak ve çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerini kolaylaştırmayı amaçlayan “Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamını Desteklenmesi Operasyonu” adlı proje hakkında bilgiler verildi.

İzmir, Antalya ve Bursa’da Gerçekleştirilecek

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye 2014 verilerine göre kadınların %46’sı, erkeklerin ise %28’i kayıt dışı istihdam edilmektedir. Evde ve çeşitli işlerde çalışan kadınların ise %92’si sosyal güvenceden yoksun bir şekilde kayıt dışı çalışmaktadır. Bu durum sonucunda somut ve ileriye yönelik adımların atılmasına gerek duyulmuştur. Bakanlığımızca gerçekleştirilen yasal düzenlemeye göre ev hizmetlerinde ay içerisinde on gün ya da on günden fazla çalışanlar sigortalıların haklarına tabii olarak sosyal güvenlik kapsamına alınmıştır. Bu son derece önemli bir adımdır. Bu projeyle 5 bin çocuk bakıcısı kadın sosyal güvenlik sistemine dahil olacaktır. Böylece 10 bin kadının kayıtlı istihdamda kalması sağlanmış olacaktır. Bu proje İzmir, Antalya ve Bursa’da uygulanacaktır.”

SGK Strateji Geliştirme Başkanı Muhiddin Şahin: “5 Bin Anne Bu Projeden Yararlanacak”

Proje hakkında katılımcılara bilgiler veren Şahin, ev hizmetlerinde çalışanlar arasında kayıt dışı istihdam oranının diğer sektörlerden daha yaygın olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gerçekleştirilecek bu projeyle mağduriyet büyük oranda giderilecek. Proje Antalya, İzmir ve Bursa illerini kapsayan bir proje ve 5 bin anne bu projeden yararlanabilecek. 24 ay boyunca her ay 300 avroluk destek sağlanacak.”

Hakkında iskanunu