Yeni İşsizlerin Yarıdan Çoğu Üniversite Mezunu

Tahmini okuma süresi: 3 dk. 

 

Resmi işsizlik verilerine göre, son dönemde işsiz kalanların yarısından fazlasını oluşturan “üniversite mezunu işsizler”in toplam sayısı son bir yılda 170 bin kişi arttı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Mart 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi. Resmi işsizlik oranının yüzde 10.6 ve resmi işsiz sayısının da 3 milyon 69 bine açıklandığına işaret edilen DİSK-AR değerlendirmesinde, “Resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17.5, işsiz sayısı da 5 milyon 519 bin kişi olarak gerçekleşti” denildi.

Buna, işinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar eklendiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 568 bin kişiyi, toplam oranı da yüzde 20.9’u buldu.

İşsiz ordusuna geçen bir yıl içinde 170 bin üniversite mezununun katıldığına da dikkat çekilen değerlendirmede, “İşsizlikteki toplam artışın yüzde 53’ü yükseköğretim mezunu işsizlerin sayısındaki artıştan kaynaklanıyor” denildi ve eklendi:

“Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı 648 bin kişi, resmi işsizlik oranı ise yüzde 10.7. Buna karşın yükseköğretim mezunu kadınlar için bu oran yüzde 15.8 seviyesinde. Yükseköğretim mezunu kadın işsizlerin sayısı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 110 bin kişi arttı. Yükseköğretim mezunu kadınların yüzde 27’si, erkeklerin ise yüzde 22’si 1 yıldan uzun süredir işsiz. Gençler için geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı olan yüzde 18.6 rakamının yaklaşık 10.5 puan üzerinde yüzde 29,2 seviyesinde gerçekleşti. ”

DİSK-AR değerlendirmesinde, kadınlar için resmi işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.9 puan artarak yüzde 12.9 olarak açıklandığı da anımsatılan değerlendirmede, “Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 25.8 oldu. Tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 17.2 olarak gerçekleşti” denildi ve şöyle devam edildi:

“Geçici bir işte çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlar toplam işsizler arasında en ağırlıklı kesimi oluşturdu. Toplam işsizlerin yüzde 34’ü yani 1 milyon 50 bini geçici işlerde çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlar. Yeni işsizlerin içinde geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için işsiz kalanların sayısı 397 bin. Yeni işsizlerin 158 bini ise işten çıkartıldığı için işsiz kalanlar.”

Kaynak: Milliyet

Hakkında iskanunu