110 TL Teşvik 100 TL’ye Düşüyor Ama Kapsamı Genişliyor

Tahmini okuma süresi: 4 dk. 

2016 yılına girerken bilmece gibi sürekli yorumlanan asgari ücret ve asgari ücrete devlet desteği gizemini korumaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan “Bilgi Notu” ışığında 110 TL teşvikin ayrıntılarını https://iskanunu.com/sizin-sorduklariniz/2626-110tl-tesvik-ayrintilari-nelerdir linki ile daha önce sitemizden siz değerli ziyaretçilerimiz ile paylaşmıştık. Yeni yapılacak düzenleme ile 110 TL Teşvik 100 TL’ye Düşüyor Ama Kapsamı Genişliyor.

Tasarı TBMM’de İçerik Genişliyor

Konu ile ilgili son günlerde en çok konuşulan ve bilmece olmaya devam eden husus ise, 110 TL ’lik teşvikin 100 TL’ye düşürülmesi ve 100 TL’lik teşvik kapsamının genişletilmesi olmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı konu ile ilgili yeni bir açıklama yaparak teşvikten yararlanılacak çalışan sayısının artacağına dikkat çekti;

“Böyle bir durumda 8 milyon 770 bin kişi yararlanacaktı. Ancak asgari ücret alıp aynı zamanda 4 ikramiye hakkı olanların bir başka deyişle örgütlü işyerlerinde çalışanların teşvikten yararlanamayacağı belirtildi. Bunun üzerine yapılan müzakereler sonucunda bir değerlendirme yapıldı ve 10,5 milyar TL’ye mal olan desteği başka bir boyuta taşıma kararı aldık. Toplam 2 asgari ücreti kapsayacak şekilde 2 bin 550 TL’ye kadar olan tüm brüt ücretleri dâhil ettik.”

Teşvikten Yararlanılan Çalışan Sayısı %80’i Bulacak

Getirilen yeni teşvik sistemiyle çalışanların yüzde 80’inin teşvik kapsamına gireceğini belirten Soylu, sosyal açıdan da böyle bir yöntemin daha doğru olacağı, bunun kayıt dışını azaltabileceği ve istihdama da olumsuz etkisinin olmayacağının tespitinde bulunduklarını ifade etti. Yeni teşvik sistemiyle çalışanların yüzde 80’ine ulaşılacağını kaydeden Soylu şunları söyledi: “Yaklaşık 11 milyon kişi faydalanacak. 10.5 milyar TL’lik maliyet 11 milyar 437 milyon TL’ye çıkacak. Yeni açılan işletmelere de destek verilecek. Ancak muvazaa tespit edilirse imkânlardan faydalanılmayacağı hükmünü de getiriyoruz.”

Maden İşyerlerinde Çifte Destek

Komisyonda görüşmeleri süren torba yasa kapsamında, kömür madenlerine de asgari ücret desteği geldi. Kabul edilen maddeye göre, linyit ve taş kömürü çıkaran özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yer altı maden işletmelerinde, fazla çalışma ücreti, yıllık izinlerin artırılması, çalışma süresinin 37,5 saate düşürülmesi, çalışanların ücretinin 2 asgari ücretten az olamayacağı nedenleriyle oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilecek. Bu destekler, bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanacak. Maliyet artışlarına ilişkin usul ve esaslar, bunların uygulanma süreleri bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

6 puanlık ilave teşvikle ilgili beklenen haber geldi. Teşvikten yararlanma süresi 2021 yıl sonuna kadar uzatıldı.