Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Yayımlandı

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Özellikle Suriyeli sığınmacıların istihdamına ilişkin birçok soru işareti anılan Yönetmelik ile yanıt buldu. Yönetmelikte yer alan konulardan kısaca bahsedeceğiz.

Geçici Koruma Sağlanan Yabancılar Çalışma İzni Olmaksızın Türkiye’de Çalıştırılamayacak

Geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izni alma zorunluluğu bilmecesi Yönetmelik ile çözüme kavuştu. Geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Ülkemizde çalıştırılamayacak. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvuruda bulunabilecek. Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından “e-Devlet” üzerinden yapılacak. Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar kendi adına başvuruda bulunacak.

Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacaklar, çalışma izni muafiyeti kapsamında olacak. Muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılacak. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecek.
Bakanlık, mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirebilecek.

%10 Kota Şartı

Çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısı üzerinden sektör ve illere göre açık iş ve işe yerleştirmeler dikkate alınarak Bakanlıkça, geçici koruma sağlanan yabancı istihdamı kotası değişen oranlarda uygulanabilecek. Çalışma iznine başvurulan iş yerinde çalışan geçici koruma sağlanan yabancı sayısı, o iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek.

İşveren tarafından, iş yerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki 4 haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilecek.

Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyecek. Geçici koruması sonlandırılan veya iptal edilen yabancıların aldığı çalışma izinleri de iptal edilecek.

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik’ in tam metnine ulaşmak için tıklayınız

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 İzinsiz Yabancı Çalıştırma Cezaları

2021 İzinsiz Yabancı Çalıştırma Cezaları

Bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan kişileri çalıştırmak, her ülkede yasal düzenlemeler çerçevesinde izne tabi tutuluyor. Ülkemizde …