Sosyal Güvenlik Reformu İle Emeklilik İmkansız

Türk-İş ile Sosyal Güvenlik Reformu ile emeklilik için prim gün sayısı 7 binden kademeli olarak 9 bin güne çıkarıldığı için emekliliğin imkansız hale geldiğini savundu. Türk-İş’in, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan sosyal güvenlik reformunun kabul edilen maddeleri ile ilgili olarak hazırladığı raporda, emeklilik aylıklarının düşürüldüğü, aylığa hak kazanma koşullarının ağrılaştırıldığı, yaş ve prim gün ile emekliliğin imkansız hale getirildiği kaydedildi.

Aylığa hak kazanma ağırlaşıyor

Türk-İş’in komisyonda kabul edilen reform maddelerine ilişkin hazırladığı rapora göre çalışanların kaybı, kanunun yürürlüğe girmesinden sonraki süre ile sınırlı olacak. Sigortalılık süresi 10 yıldan az olanlar ile ilk defa sigortalı olacak olanlar ise hem güncelleştirme kat sayısı yönünden hem de aylık bağlama oranı yönünden kayba uğrayacak. Rapora göre, ilk defa sigortalı olacakların emekli aylığına hak kazanmasında en büyük zorluk kademeli olarak yaşın 65’e yükseltilmesinde yaşanacak. Ayrıca prim gün sayısının 7 binden kademeli olarak 9 bin güne çıkarılması emekliliği imkansız hale getiriyor. Mevcut kanunda yaştan emekli olmak için gerekli olan 4 bin 500 prim gün sayısı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen maddeye göre 5 bin 400 güne yükseltiliyor. Madde, prim gün sayısını ve yaş koşulunu birlikte yerine getirmeyenlerin ilave 3 yıl daha beklemesini öngörüyor. Türk-İş, 7 bin prim gün sayısı ve halen uygulanan 58-60 yaş sınırının korunmasını istiyor.

Mevcut kanunda asgari ücretin üçte biri oranında ve altı ay süreyle ödenmesi ön görülen emzirme yardımı da, asgari ücretin 1/3’ü ve bir defa ile sınırlı tutuluyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

Hakkında iskanunu

Göz atın

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

2021 Asgari Ücretinin İşveren Maliyeti

Asgari ücretin belirlenmesi ile işverenlerin 2021 yılı işçilik maliyetleri de ortaya çıkmış oldu. Asgari ücret, …