2008’in İlk Yarısında Yasalaşması Ön Görülen İstihdam Paketi

Hükümet tarafından gündeme taşınan ve 2008 yılının en acil dosyası olarak tanımlanan istihdam paketinin, Bakanlar Kurulu ardından sosyal tarafların görüşlerine açılması söz konusu. Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından 2008 yılının ilk yarısında yasalaşacağı açıklanan paket, tartışmaya açılmış durumda. Çalışma Bakanı Çelik tarafından 21 maddeden oluştuğu belirtilen paketin kamu oyuna yansıyan 7 başlığı ile ilgili görüşlerinizi alıyor, gerekli kurumlarda tartışılmasını, pakete katkı sağlanmasını amaçlıyoruz. Görüş ve çekincelerinizi iletin, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) ve Özel İstihdam Büroları Derneği’nde değerlendirilmesini sağlayın.

İstihdam paketinde neler var?

Türkiye’nin öncelikli gündeminin istihdamın artırılması olduğundan hareketle hazırlanan istihdam paketini 7 farklı başlıkta ele almak mümkün.

Yasal düzenlemeler gereği 50 veya üzerinde işçi çalıştıran işyerleri belirli sayıda eski hükümlü, terör mağduru ve özürlü istihdam etmek zorunda.

Pakette özürlü istihdamının teşvik edilmesi için bu kişilerin primlerinin belirli bir bölümünün Hazine tarafından karşılanması, eski hükümlü istihdamına yönelik  zorunluluğun ise kaldırılması planlanıyor. Yorumlarınızı yazınız…

Kreş açılması zorunluluğu

Şu an geçerli olan yasal düzenlemeler açısından, 100-150 arasında kadın işçi çalıştırılan işyerlerinde 1 yaşından küçük çocukların emzirilmesi için emzirme odası kurulması, 150’den fazla kadın işçinin çalıştığı işyerlerinde 0-6 yaş çocukların bakılmaları için kreş kurulması zorunlu.

İşyerlerinin kreş açması, işyeri doktoru ve emzirme odası bulundurması zorunlulukları kaldırılacak. İşyerleri söz konusu hizmetleri dışarıdan satın alabilecek veya bu hizmetler için ortak birimler açabilecek. Yorumlarınızı yazınız…

Prim

İstihdam üzerindeki prim yükleri konusunda bir rahatlama sağlayabilmek ve gençlerin istihdamını artırmak amacıyla 18-29 yaş arasında ilk kez işe girenlerin SSK işveren primleri Hazine tarafından karşılanacak. Söz konusu uygulama en fazla 5 yıl sürecek. Yorumlarınızı yazınız…

Spor tesisi kurulması zorunluluğu

Yasa ile işverenlere getirilmiş bir başka zorunluluk ise, Çalışan sayısı 500 ya da üzerinde olan işyerlerinde spor tesisi kurulması zorunluluğu.

Gündemde bulunan paketteki düzenlemelerden bir başkası da, bu zorunluluğun kaldırılması yönünde. Yorumlarınızı yazınız…

Kıdem Tazminat Fonu kurulması

İstihdam paketinin çözüme kavuşturmayı amaçladığı bir diğer konu ise, kıdem tazminatı. 4857 sayılı iş kanunu ile birlikte yürürlükten kaldırılan 1475sayılı İş Kanunu’nun yürürlüğünü sürdüren tek maddesi kıdem tazminatı düzenlemesini içeren 14. madde. 4857 sayılı yasa ile kıdem tazminatı fonu kurulması ön görülmüştü. Pakette bu konuda iki farklı olasılık üzerinde duruluyor.

Bunlardan birincisine göre; kıdem tazminatı için fon kurulacak. Bu fon için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın fona yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın da fona kaydırılması öngörülüyor.

Pakette yer alan ikinci olasılığa göre ise; kıdem tazminatlarının ücretlere eklenmesi ön görülmekte. Yorumlarınızı yazınız…

Fon aktarımı

Piyasanın talebine uygun eleman yetişmemesinin işsizlik üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülmekte. İstihdam paketindeki düzenlemelere göre, nitelikli eleman yetiştirilmesi için işsizlik fonundan, İş-Kur’a kaynak aktarılarak, iş garantili meslek kursları düzenlenmesi amaçlanmakta. Yorumlarınızı yazınız…

Prim oranlarının düşürülmesi

Gerek istihdamın artmasının önünde bir engel, gerekse kayıt dışının nedenlerinden biri olarak görülen önemli konulardan biri, SSK prim oranlarının yüksekliği. 2009’dan itibaren işveren üzerindeki SSK prim yükünde 5 puanlık indirime gidilecek. Yorumlarınızı yazınız…

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü