Sosyal Güvenlik’te Bugün Son Pazarlıklar Yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işveren ve işçi sendikaları temsilcileri Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı üzerinde taraflar, bugün “son kez” bir araya gelecek. Emek Platformu Başkanlar Kurulu, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığında bugün saat 10:00’da görüşmeleri değerlendirmek üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanacak. Platformda yapılacak değerlendirmenin ardından sosyal taraflar saat 15:00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bakanlıkta bir araya gelecekler. Bakanlıktaki toplantıda, yasa tasarısında öngörülen değişikliklere ilişkin nihai kararın çıkması bekleniyor.

Hükümet eylemleri durdurmak istiyor

Hükümet, Emek Platformu’nun tasarıya karşı eylemlerini durdurmasını bekliyor. Emek Platformu 19 maddeden oluşan bir talepler listesi açıklayarak eylem kararı almıştı. Bu eylem kararının bildiri okuma ve “çalışmama hakkı kullanımı” olarak belirlenen ilk iki aşaması tamamlanmış, Ankara’da bir mitingi ve TBMM ziyaretini öngören üçüncü aşaması ise tasarının TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi halinde yapılması kararlaştırılmıştı. Hükümet uzlaşma sağlayarak bu eylemin önüne geçmeye çalışacak.

 Tasarı jet hızıyla görüşülecek

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Reformu’nda uzlaşma sağlanırsa yasa TBMM Genel Kurulu’nda çok hızlı görüşülecek. İktidar grubu, tasarının temel yasa olarak görüşülebilmesi için hazırlık başlattı. Bu çerçevede, 75 maddelik tasarı 5 veya 6 madde de görüşülebilecek.

Temel yasa nedir?

Bir tasarının uzun olması durumunda görüşmelerin hızla yapılabilmesi için tasarılar “temel yasa” olarak görüşülebiliyor. Bu yöntemde, yasa maddeleri kendi aralarında gruplara ayrılıyor ve her bir grup te bir madde olarak görüşülüyor. Böylece tek tek maddeler üzerinde görüşme açılması ve içtüzüğe göre söz alınması ya da önergelerin görüşülmesi önlenmiş oluyor ve zaman kazanılıyor. TBMM’de yapılan çalışmaların Salı günü (yarın) tasarının ele alınabilecek şekilde tamamlandığı kaydedildi.

Hükümetin teklifi

  • Prim gün sayısının 8000’e düşürülmesi
  • İlk 10 yıl için yüzde 2,5 takip eden 15 yıl için yüzde 2 oranında aylığın bağlanması.
  • Evlenecek genç kızlara verilecek çeyiz ödeneğinin yeniden 24 aya çıkarılması
  • Aylık bağlamada geçerli olan prime esas kazancın belirli bir oranının uygulanması şeklinde düzenlenecek alt sınır aylığının ortalamda yüzde 45’e getirilmesi.

KaynaK: Dünya Gazetesi

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?