5 ve Üzeri İşçi Çalıştıran İşverenler Ücretleri Bankadan Ödemek Zorunda

Çalışma hayatının temel dinamiklerinden olan “işçi ücretlerinin ödenmesi” konusu 18.11.2008 tarih ve 27058 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan “Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik” ile 10 ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin Banka aracılığı ile ücret ödemesini zorunlu kılmış idi. Yeni düzenleme ile 5 ve Üzeri İşçi Çalıştıran İşverenler Ücretleri Bankadan Ödemek Zorunda.

1 HAZIRAN 2016 İTIBARI İLE YENI DÜZENLEME GELIYOR

21.05.2016 tarih ve 29718 sayılı Resmi Gazete’ de Yayımlanan “Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile, ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5’e düşürüldü. 5 ve Üzeri İşçi Çalıştıran İşverenler ücretleri bankadan ödemek zorunda olacak.

Bu şekilde, iş yerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümleri uygulanan işverenler ve üçüncü kişiler, çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 olması halinde, ücretleri bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü tutuldu. 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu değişiklikler, Basın İş Kanununa tabi işyerleri ile Deniz İş Kanununa tabi olan işyerlerini de kapsamaktadır.

BUNA GÖRE, 1 HAZIRAN 2016 TARIHINDEN ITIBAREN;

– Değişiklik Yönetmeliği 2.maddesi gereği; 5953 sayılı Kanuna tabi basın işverenleri, kurumda çalışan gazeteci ve İş Kanunu’na tabi işçi sayısının toplamının en az 5 olması durumunda, ücretleri banka aracılığıyla ödeyecek.

– Değişiklik Yönetmeliği 4.maddesi gereği Deniz İş Kanunu’na tabi olarak en az 5 gemi adamı çalıştıran işletmeler ücret ödemelerini bankalar aracılığıyla yapacak.

– İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 olması hâlinde, ücret ödemelerini bankalar aracılığıyla yapacaklardır.

Kanun Türü01.01.2009-01.06.201601.06.2016
5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla İlgili Kanuna Tabi İşyerleriTürkiye genelinde en az 10 gazeteci (Gazeteci dışında İş Kanuna tabi işçi de çalıştırıyorsa, her ikisinin toplamı)Türkiye genelinde en az 5 gazeteci(Gazeteci dışında İş Kanuna tabi işçi de çalıştırıyorsa, her ikisinin toplamı)
854 sayılı Deniz İş Kanununa Tabi İşyerleriTürkiye genelinde en az 10 gemi adamıTürkiye genelinde en az 5 gemi adamı
4857 sayılı İş Kanununa Tabi İşyerleriTürkiye genelinde en az 10 işçiTürkiye genelinde en az 5 işçi

Anılan Değişiklik Yönetmeliği İçin Tıklayınız…

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

İhbar Süresinde Kısmi Uygulama Mümkün Mü?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir