7256 Numaralı Kanun Teşvikinin Detayları
7256 Numaralı Kanun Teşvikinin Detayları

7256 Numaralı Kanun Teşvikinin Detayları

17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı torba yasa ile beraber işverenlere iki yeni istihdam teşviki daha duyurulmuştu. Yeni teşviklerden yararlanmak isteyen işverenlerin SGK’ya verecekleri aylık prim ve hizmet belgelerinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde her iki kanun bildiriminde de dikkate etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Bu içeriğimizde 17256 ve 27256 kanun numaralarının detaylarını ve olası risklerini inceleyeceğiz.

17256 İstihdama Dönüş Teşviki

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 27. madde ile beraber SGK’ya bildirilerek veya bildirilmeksizin çalışanların iş akdi 1 Ocak 2019 ila 17 Nisan 2020 tarihleri arasında sona erdirilenler için bu teşvikten yararlanılabilecek. Destekten yararlanabilmek için işçinin işten çıkarılma nedeninin 4857/25-II dediğimiz ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında olması gerekiyor.

Teşvik uygulanacak bir diğer grup ise kayıt dışı çalışanlar. SGK’ya bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları işverenine başvurmaları ve bu işverenler tarafından fiilen çalıştırılmaları halinde işverenlere fesih yasağı süresini geçmeyecek şekilde işsizlik sigortası fonundan destek sağlanacaktır.

Sigortalı Yönünden Yararlanma Şartları
  • İş akdi 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında sona ermiş olmalı veya SGK’ya bildirilmeksizin istihdama devam etmeli.
  • İş akdi sona ermeden önce çalıştığı veya hâlihazırda kayıt dışı çalışmaya devam edilen özel sektör işverenine 1 Aralık 2020 ile 31 Aralık 2020 arasında başvuruda bulunulmalı ve bu tarih aralığında işe alınmış olmalı.
  • 1 Ekim 2020 itibarıyla SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmamalı.
  • Başvuruda bulunduğu tarih itibariyle yabancı olmamalı ve SGK’dan emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmamış olmalı.
İşveren Yönünden Yararlanma Şartları
  • Özel sektör işvereni olmalı
  • Destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısını, destek süresinin bitiminden itibaren destekten yararlanılan ortalama süre kadar fiilen çalıştırmalı

Destek Tutarlarının Çeşitleri

17256 teşviki kapsamında işverenler, işçilerden gelen başvuruyu ne şekilde değerlendireceğine bağlı olarak, destekten yararlanacağı tutarlar da değişkenlik gösteriyor.

  • Fiilen çalıştırılmaları halinde prim ödeme gün sayılarının; 2020 yılı için 44,15 TL, 2021 yılı için ise 53,67 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar fesih yasağı süresini geçmeyecek şekilde her ay ödeyecekleri prim tutarından mahsup edilecek.
  • İşe başlatılıp işveren tarafından ücretsiz izne gönderilenlere kısa çalışmadan faydalanmamak kaydıyla, fesih yasağı süresini geçmemek üzere; 2020 yılı için günlük 39,24 TL, 2021 yılı için ise günlük 47,70 TL nakdi ücret desteği verilecek.
  • Başvurusunun kabul edilmediğini kuruma bildiren işçilere de 2020 yılı için günlük 34,34 TL, 2021 yılı için ise günlük 41,74 TL destek sağlanacak. Destekten yararlanamayacak kişiler:
    • İkametinde SGK’dan geliri olan,
    • KÇÖ’den yararlanan
    • İşsizlik ödeneğinden faydalanan,
    • 5510 sayılı Kanunun 4/a-b-c bendi kapsamında sigortalı olan,
    • 506 sayılı Kanunun Geçici 20. Md. kapsamındaki sandıklara tabi olarak çalışan
    • Düzenli sosyal yardım alan

Kuruma Bildirilmeyen Dönemlere Ceza Uygulanacak Mı?

Teşvikten yararlanmak için geçmiş dönemlerde kayıt dışı işçi çalıştırdığını bildiren işverenlerin, bu bildirim sonucunda herhangi bir ceza alıp almayacağı, ilgili dönemlerin primlerinin talep edilip edilmeyeceği konusunda kafa karışıklığına yol açıyor.

2020/50 sayılı genelgede açıklanan bu konuda işverenlere 5510 sayılı Kanunun 102. maddesine göre idari para cezası uygulanmayacak, sigorta primi tahakkuk ettirilmeyecek. Daha önce veya şu anda yararlandığı teşvik ve desteklerden yararlanmasına da engel teşkil etmeyecek.

27256 İlave İstihdam Teşviki

İlave İstihdam Prim Desteği, işverenler tarafından Ocak 2019 ile Nisan 2020 dönem aralığında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilen işçiler için uygulanacak. Fiilen çalıştırılan sigortalılar için işverenlere fesih yasağı süresini geçmemek kaydıyla işsizlik sigortası fonundan destek sağlanacak.

Sigortalı Yönünden Yararlanma Şartları
  • 1 Aralık 2020 tarihi ile 31 Aralık 2020 tarih aralığında işe alınmış olmalı
  • 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmamalı
  • Başvuruda bulunduğu tarih itibariyle yabancı olmamalı ve SGK’dan emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmamış olmalı
İşveren Yönünden Yararlanma Şartları
  • Özel sektör işvereni olmalı
  • Destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısını destek süresinin bitiminden itibaren destekten yararlanılan ortalama süre kadar fiilen çalıştırmalı
  • Ocak 2019 ile Nisan 2020 dönem aralığında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeli

Sağlanacak Destek Tutarı ve Süresi

İşverenler bu destek kapsamında bildirdikleri sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayılarının 2020 yılı için 44,15 TL, 2021 yılı için 53,67 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar fesih yasağı süresini geçmeyecek şekilde her ay ödeyecekleri prim tutarından mahsup edilecek.

Aynı Anda Başka Bir Teşvikten Yararlanılabilir Mi?

İşverenlerin gerek 17256 gerekse de 27256 kanun numaraları ile bildirimde bulunarak sigorta prim desteğinden yararlandığı çalışanları için aynı dönem içerisinde başka bir teşvikten yararlanması mümkün olmayacak.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

6 puanlık ilave teşvikle ilgili beklenen haber geldi. Teşvikten yararlanma süresi 2021 yıl sonuna kadar uzatıldı.

3 yorum

  1. MUHAMMED TOPÇU

    Merhabalar ;

    Destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısını destek süresinin bitiminden itibaren destekten yararlanılan ortalama süre kadar fiilen çalıştırmalı deniyor ya işçiler istifa ederse veya sözleşmesi fesih ederse ne olacak ???
    Yani biz işveren olarak 30 kişi istihdam ettik ve bu 30 kişi için 2 ay teşvikten faydalandık 3 . ay ve 4 . ay 15 kişi çalıştırmamız gerekiyor ya 20 işi istifa ederse ne yapacak işveren ? Teşekkürler

    • Çok güzel bir noktaya değindiniz..bunun cevabını İşkur bile bilmiyor..teşvik çıkarmadan kapsamlı bir çalışmanın olmadığını gösteriyor..

  2. merhaba 27256 numaralı kanundan faydalandırdığımız müşterimizin tahakkuku 4.024,71 tl cıkıyor 27256 indirim emanette gösterilecek ti. diyor indirim tutarını tahakkukda göstermiyor. bu tahakkuku onayladığımızda tamamını karsılayacak mı bu kanun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir