Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS)

Sağlık Provizyon ve Aktivasyon Sistemi (SPAS)Genel Sağlık Sigortalısı olan kişiler (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı mensupları) ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için provizyon ve aktivasyon işlemlerini SGK ya giderek yaptırmaları gerekiyordu ve bu işlemler kişinin dahil olduğu Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamına göre ayrı programlarda yapılmaktaydı.Bu veri tabanları artık Sağlık Provizyon Ve Aktivasyon Sistemiyle  (SPAS) birleştirildi ve tek bir sistemden yürütülmeye başlandı. Türkiye genelinde uygulama kullanıma açılmıştır.

SPAS Programı sayesinde yeni doğan çocukların, ise girenlerin, emekli aylığı bağlananların durumu SGK ya giderek bildirmelerine gerek kalmamıştır. SPAS, bu kişilerin bilgilerini nüfus ve Kurumun tescil, hizmet, tahsis, ödeme kayıtlarından kontrol ederek sağlık hak sahipliklerini otomatik olarak oluşturmaktadır. Evlenenlerin, boşananların, isten çıkanların, sigorta kapsamı değişenlerin sağlık hak sahipliklerini yeni durumlarına göre değiştirebilecek, işten çıkanların, emekli aylığı durdurulanların, ölenlerin sağlık hak sahiplikleri SPAS tarafından otomatik olarak sonlandırılacaktır.

18 yasından büyük öğrenciler, malul çocuklar ve yabancı uyruklular ile bakmakla yükümlü olunan anne ve babalar program uygulamasına dâhil değillerdir. Genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler uygulama kapsamındadır.

www.sgk.gov.tr ya da  https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adreslerinden Sağlık Provizyon Sorgulaması yapılabilir. Kurumla anlaşmalı sağlık hizmet sunucuları ile eczane ve optik işletmeleri provizyon sorgulamasını SPAS programı üzerinden kapsam türü seçmeden yapabilecektir. Sağlık yardımlarına müstahak olarak görünenler doğrudan sağlık kurumlarına başvurabilir, müstahak görünmeyenlerin SGK ya başvurması gerekecektir.

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

2019 BağKur Primleri Ne Kadar Oldu?

2019 BağKur Primleri Ne Kadar Oldu?

2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanması ile 5510 sayılı Kanun gereği ödenen primler de …