Aralık Ayı Ar-Ge Uzaktan Çalışma Düzenlemesi
Aralık Ayı Ar-Ge Uzaktan Çalışma Düzenlemesi

Aralık Ayı Ar-Ge Uzaktan Çalışma Düzenlemesi

Ar-Ge merkezleri için uzaktan çalışma tekrar uzatıldı. Aralık ayı boyunca bu merkezlerde çalışan kişiler faaliyetlerini uzaktan sürdürebilecek. Ayrıca teşvik ve desteklerden yararlanmak için uzaktan çalışma süresinin toplam çalışma süresinin %60’ı kadar uygulayabilecek.

Çalışma Süresi Düzenlemesi

Salgın nedeniyle birçok iş yerinde olduğu gibi araştırma geliştirme faaliyeti yürütülen iş yerlerinde de uzaktan çalışma uygulanıyor. Ar-Ge, Teknopark ve Tasarım merkezlerinde geçirilen süreler üzerinden özel devlet teşvikleri ve destekleri uygulandığı için, bu merkezler için uzaktan çalışmalar yasal çerçevede düzenleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 nedeniyle verilen kararlarla Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan kişilere uzaktan çalışma imkanı sağlanmış, salgın devam ettiği için süresi de birkaç kez uzatılmıştı. Son düzenleme ile yılsonuna kadar uzaktan çalışmak mümkün oldu. 1 Ocak 2021’den sonra yeni bir düzenleme olmazsa normal çalışma düzenine geçilecek. Yeni düzenleme salgının durumuna bağlı.

Uzaktan çalışılsa da, bu çalışanlar için 5746 sayılı Kanun’a istinaden uygulanan destek ve teşviklerden yararlanmaya devam edecek. Ar-Ge merkezine gitmeden dışardan yürütülen Ar-Ge işleri, bölge içinde yapılmış gibi kabul edilecek.

Uzaktan Çalışma Oranı Arttırıldı

Uzaktan çalışılacak son tarihin 31 Aralık 2020 olarak belirlenmesinin ardından, oranda da artışa gidildi. İlk uygulama; Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde bildirime tabi çalışan sayısının, 5746 kapsamındaki çalışan sayısının %40’ını geçmeyecek veya bildirime tabi çalışanların toplam çalışma süresinin, 5746 kapsamındaki çalışanların toplam çalışma süresinin % 40’ını aşmamak şartıyla istisna, indirim, teşvik ve desteklerden yararlandırılıyordu.

%40 olarak belirlenmiş bu oran yeni düzenleme ile %60’a çıkarıldı.

Tasarım Merkezi ya da Ar-Ge Merkezinde çalışan destek personeli de dahil olmak üzere görevli sayısının %60’ı kadar kişi çalışmalarını evden/uzaktan yürütebilecek ya da toplam çalışma süresinin %60’ı uzaktan, %40’ı Ar-Ge veya Tasarım Merkezinde yürütebilecek.

Bu şekilde yapılan çalışmalarda, 5746 sayılı Kanun kapsamında uygulanan devlet destekleri aynen devam edecek.

Muafiyet, destek ve teşviklerden yararlanılabilmesi için Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri dışında çalışan personele ve merkez dışında geçirilen sürelere ilişkin bildirimlerinin yapılmasına da devam edilecek.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Firmalarında Temel Bilimler Desteği

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Firmalarında Temel Bilimler Desteği

Son yıllarda Ar-Ge ve Teknokent projelerini özendirmek amacıyla hem vergi hem de sosyal güvenlik alanlarında …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir