Asgari Ücret 1404 Liranın Altına Nasıl Düşmeyecek?
Asgari Ücret 1404 Liranın Altına Nasıl Düşmeyecek?

Asgari Ücret 1404 Liranın Altına Nasıl Düşmeyecek?

Asgari ücretli çalışanların son birkaç yıldır kafaları oldukça karıştı. Özellikle 2 sene önce asgari ücrete yapılan %35’e yakın zam ile hesaplamalar allak bullak oldu ve maalesef siz değerli ziyaretçilerimizin aklında soru işaretleri olmaya devam ediyor. 2016 yılının sonlarına doğru, siyasi otorite Asgari Ücret alan sigortalıların vergi dilimlerinde bir düzenleme yapmıştı.

27 Ocak’ta Sinyaller Verilmişti

Maliye Bakanı Naci AĞBAL, 27 Ocak’ta yaptığı açıklama ile, asgari ücretlinin sene sonuna doğru 2. vergi dilimine girmesi sebebiyle net 1.404 Liranın altında kalmasını engelleyeceklerini dile getirmişti. Tam 9 ay sonra yine Sayın Bakan’ın açıklamaları aynı şekilde devam etti.

“Bu sene asgari ücret 1.404 lira… Eylül ayından itibaren bir kısım çalışanımızın ücretleri vergi dilimi % 20’ye girdiği için 1.404 liranın altına düşüyordu. Bugün meclise bir torba yasa gönderdik. Torba yasanın içinde 1.404 liranın altına düşmeyecek şekilde bir madde ekledik. Asgari ücretlerimiz yıl sonuna kadar bu rakamın altına düşmeyecek. 2017 yılı için geçerli bir düzenleme. Kalıcı bir şekilde masaya da yatırmış durumdayız.”

Yine bir Torba Yasa İle Düzenleme Geliyor

Torba yasa olarak da adlandırılan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı“, meclise getirildi. Birçok farklı konuda düzenlemeler içeren torba yasa tasarısında asgari ücretle ilgili bir madde de yer alıyor.

Bu maddeye göre asgari geçim indirimi ile asgari ücretliye destek olunacak. Asgari ücret bir üst vergi dilimine giriyor. Gelir vergisi tarifesine göre yıllık 13.000 TL’ye kadar olan gelirlerden yüzde 15 gelir vergisi alınıyor. Ancak asgari ücret yılın son 3 ayında bir üst vergi dilimine girdiği için vergi oranı da artacak. Buna göre asgari ücretli, yüzde 20’lik dilime girecek. Asgari geçim indirimi (AGİ) ile düşüş engellenecek.

AGİ ile Destek Sağlanacak

Asgari ücret ile çalışan sigortalıların bir üst vergi oranı olan %15’ten %20’ye çıkan gelir vergisi matrahı nedeni ile yılın son 3 ayında asgari ücrette azalma yaşayacaklar. Bu azalmanın önüne geçmek için ise, asgari ücretliye yine ” Asgari Geçim İndirimi ” artışı ile destek verilecek.

Gelir Vergisi Kanunu’na eklenecek geçici madde sayesinde asgari ücret 1.404 TL’nin altına düşmemiş olacak. Maaşı bu miktarın altına düşecek olan asgari ücretliye, toplam ücreti 1.404 TL  olacak şekilde asgari geçim indirimi eklenecek. 2016 yılında da asgari ücretli yılın son 3 ayında ücretlerinin azalışı ile karşılaşma tehlikesi yaşamıştı. Ancak yine aynı düzenleme ile bu engellenmişti.

Kafa Karıştıran Sorular Devam Ediyor

Maalesef salt asgari ücretlinin net maaşı 1.404 TL’nin altına düşürülmemesine yönelik çalışma başlatıldı. Ama bu arada geçen seneki gibi unutulan birkaç husus var. Yani AGİ ilavesi sosyal adalete ters düşmüştü. Nedir bu ters durum?

Gelir vergisi dilimi nedeni ile maaşında azalma olan, asgari ücretlinin maaşına “vergiden dolayı azalan maaş tutarı kadar AGİ ilavesi sağlandı” Yani örneğin 2016/11.ayda 70 liralık bir düşüş gerçekleşmiş ise, bu düşüşü 70 liralık AGİ ilavesi ile maaş tekrar 2016’nın net asgari ücretine getirildi.

Unutulan husus ise, bekar ya da eşi çalışan çocuksuz asgari ücretliler bu durumdan faydalandı. AGİ’nin diğer parametrelerinden asgari geçim indirimi alan sigortalılar ve fazla mesai yapan sigortalılara eşitsizlik uygulandı.

Benzer bir durumun bu sene önüne ivedilikle geçilmesi gerekmektedir. Asgari ücretliye yapılacak AGİ ilavesi yine “Adalete Ters Düşecek” ve “Eşitsizliğe Yol Açacak.”

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

Asgari ücretin ardından diğer bordro parametreleri de açıklanmaya başladı. Bunlardan ücreti etkileyen en önemlisi de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir