Avrupa Birliği, ‘Ucuz İşçiliği’ Bitiriyor

Avrupa Birliği Konseyi, birlik ülkeleri arasında çalışanların bir başka ülkede görevlendirilmesiyle ilgili düzenleme konusunda uzlaşı sağlandığını açıkladı. Buna göre, AB içerisinde çalışmak üzere bir başka ülkeye gönderilen kişilere, bulundukları ülkedeki ilgili sektör seviyelerinde ücret verilecek.
Çalışanlar, bulundukları ülkenin resmi tatillerinden ve yıllık izin sürelerinden faydalanacak. Ayrıca, bu çalışanların mevcut durumda 30 ay olan görevlendirilme süreleri 12 aya indirilecek. Sadece istisnai durumlarda 6 aylık ilave bir müddet verilecek.

2021 Yılında Yürürlüğe Giriyor

AB içerisinde ‘ucuz işçiliğe’ yönelik yeni düzenleme 2021 yılında yürürlüğe girecek. AB içerisindeki çalışanlara yönelik yürülükteki düzenleme 1996 yılında hazırlandı.

AB’nin daha az gelişmiş ülkeleri üyeliğe almasıyla, Doğu Avrupa’da kurulan çok sayıda şirket Batı Avrupa ülkelerine çalışan göndermeye başladı.

Mevcut durumda, bu gönderilen kişilere bulundukları ülkelerin asgari ücreti seviyesinde ödeme yapılıyor. Ancak bu durum o ülkedeki sektör seviyelerinin çok aşağısında kalıyor. Ayrıca, söz konusu çalışanların emeklilik ödemeleri ve sigorta primleri kendi ülkelerindeki seviyede ödeniyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Ardından AB üyesi bütün ülkelerin gerekli düzenlemeleri yürürlüğe sokması gerekiyor.

Doğu-Batı Kavgasına Yol Açabilir

Düzenlemeden sadece Polonya, Slovakya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler rahatsız değil. İspanya ve Portekiz de kuralların sertleşmesinin taşımacılık sektörlerini olumsuz etkileyeceğinden endişeli. Batı basını bu tartışmayla yeni bir Doğu-Batı kavgasının başlayabileceği yorumunu yapıyor. “Gücümüz, AB içindeki birlik ve bareberliktir” denilen bir dönemde böylesi bir kavganın eski fay hatlarını yeniden canlandıracağını düşünen Avrupa basını, “Ayrıca rekabet her zaman olumsuz yönde olmak zorunda değil. Slovakya ekonomisinin güçlenmesi, burada faaliyet gösteren Avusturya firmalarının da güçlenmesi anlamına gelir” ifadelerini kullanıyor.

2 Milyon Doğu Avrupalı, Zengin Ülkelerde Çalışıyor

Avrupa’da bu şekilde çalışan yaklaşık 2 milyon kişi bulunuyor. Bunlar özellikle inşaat ve yaşlı bakımı gibi alanlarda çalışıyor. Doğu Avrupalı işçilerin en yoğun olduğu ülkeler Almanya, Fransa ve Belçika. Almanya’daki Doğu Avrupalı işçilerin % 36.5’unu Polonyalılar, % 12.1’ini Slovakyalılar ve % 8.9’unu Macarlar oluşturuyor. Bu nedenle söz konusu düzenleme özellikle Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda ve Avusturya tarafından desteklenirken, Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerince rahatsızlıkla karşılanıyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde OTOBES Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir