Basın İş Kanunu’nda İzinler

Ücretli İzinler

Ücretli izinlerden en önemlisi yıllık izindir. Yıllık izin hakkı en az 1 yıl çalışmış gazetecilere verilen bir haktır. Bu 1 yıl çalışmada aynı işverene bağlı olma şartı aranmaz. Kıdem tazminatının süre hesabında olduğu gibi meslekte geçirdiği süre baz alınır.

Günlük yayınlarda çalışan gazeteciler için yıllık izin hakkı yılda 4 haftadır. Bu süre 10 yıldan fazla çalışmış kişilerde 6 haftaya çıkmaktadır. Yani gazeteci meslekte 11. Yılını doldurduğunda artık 6 hafta yıllık ücretli izin hak edecektir.

Periyodu günlük olmayan süreli yayınlarda çalışan gazeteciler ise her 6 aylık çalışma devresinde 2 hafta yıllık ücretli izin kullanırlar.

Mazeret İzinleri

Gazetecilerin mazeret izinler Basın İş Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Gazetecinin babalık izni 3 gün olarak belirlenmiştir. Eşi doğum yapan gazeteci 3 gün ücretli mazeret izni kullanır.

Eşi, çocuğu, annesi ya da babası ölen gazetecinin 4 gün mazeret izni hakkı bulunmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer almayan izin haklarından biri 2. derece yakınların ölümünde verilen izindir. Gazeteci, kardeşi, dedesi yada büyük annesi öldüğünde 2 gün mazeretli olarak izinli sayılacaktır.

Basın İş Kanunu, çocuğunun evlenmesi durumunda da gazeteciye izin hakkı tanınmıştır. Çocuğu evlenen gazeteci 2 gün ücretli mazeret izni kullanabilecektir.

Doğum İzni

Gazeteci, gebelik durumunda yaklaşık 5 ay izin kullanabilmektedir. Gebeliğin 7. ayından itibaren doğum iznine ayrılan gazeteci doğumdan sonraki 3. ayın başında işine döner. Bu sürede işveren gazetecinin ücretini yarım yatırmaya devam eder.

Çocuğun ölü doğduğu durumlarda doğum sonrası kullanılan 2 aylık izin 1 ay olarak kullanılır.

4857 sayılı Kanun ile verilen doğum sonrası yarım çalışma, kısmi çalışma, süt izni gibi haklar Basın İş Kanunu’na tabi çalışanlar için geçerli değildir.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Kurban Bayramında Çalışanların Ücreti ve Bayram Yardımlarının SPEK Durumları

Kurban Bayramında Çalışanların Ücreti ve Bayram Yardımlarının SPEK Durumları

Tüm ulusal bayram ve genel tatil günlerinde olduğu gibi Kurban Bayramında da arife günü dâhil …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir