Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Oranlarında Artış
Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Oranlarında Artış

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Oranlarında Artış

İşverenlerin önümüzdeki dönem için hızla bütçe çalışmalarına başladığı bugünlerde gündemimize hızla düşen vergi artışı haberleri iş hayatını da etkileyecek konuları içermektedir. Çalışanların ücretlerinden kesilen vergiler ve işverenlerin şirket kazançları üzerinden ödedikleri vergiler yeni yılda oransal olarak artıyor. Bu durumda işverenlerin yeni dönem için bütçe hesaplamalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekecek. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Oranlarında Artış bütçe çalışmalarına da ekstra maliyet getirecek gibi görünüyor.

Gelir Vergisi Oranı Artıyor

Hepimizin bildiği gibi çalışanlar kazançları üzerinden gelir vergisi ödemek zorundadırlar. Bu gelir vergileri Maliye Bakanlığının belirlediği ilgili dönemi kapsayan gelir vergisi tarifesine uygun şekilde, işverenler tarafından işçinin ücretinden hesaplanarak kuruma ödenir.

Gelir vergisi tarifesinde kazancın hangi oranda vergilendirileceği belirlemek için kişinin takvim yılı başından itibaren gelir vergisi matrahları toplamı göz önünde bulundurulmaktadır. Bu nedenle yılbaşında en alt vergi oranında vergilenen ücretler yılsonuna doğru üst vergi oranlarından vergilendirler. Bu vergi oranlarından orta gelirli kişileri en çok ilgilendiren ve diğer dilimlere göre daha geniş bir aralığa sahip %27’lik dilimin %30 olarak arttırılacak.

Kümülatif Gelir Vergisi MatrahıGelir Vergisi OranıYeni Oran
1. Vergi Dilimi       0 TL – 13.000 TL15%
2. Vergi Dilimi 13.000 TL – 30.000 TL20%
3. Vergi Dilimi30.000 TL – 110.000 TL27%30%
4. Vergi Dilimi   110.000 TL üstü35%

Yıl içerisinde kazançları toplamı 30.000 bini aşan kişiler %27 yerine %30 oranında vergilendirilecek. Değişiklik Bakan Naci Ağbal’ın açıklamalarına göre yeni yıl için planlanmaktadır.

Kurumlar Vergisi Oranı Artıyor

Finans sektörü için Kurumlar Vergisi yeni yılda daha fazla bir oranla ödenecek. 130 maddelik torba yasa onaylanarak yürürlüğe girdiğinde 2018 yılından itibaren %20 oranında ödenen Kurumlar Vergisi finans sektörü için %22 olarak ödenecek.

Diğer Değişiklikler

Motorlu taşıtların vergilendirme sisteminde köklü değişikliğe gidilecek. Motor hacmi ve araç yaşına göre belirlenen vergi, artık araçların ülkeye girişindeki fiyatları da etkili olacak. Binek araçların vergisinden %40 artış yapılacak. Sigara Kağıdı ve tüm gazlı içecekler ÖTV Kapsamına alınacak.  Ayrıca Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25’i kazançtan düşebiliyordu, bu götürü gideri yüzde 15’e düşürülecek.

Torba yasa vergi düzenlemeleri ile birlikte 130 maddeden oluşuyor. Henüz tasarı halinde olan yasa mecliste görüşülecek.

İNGİLİZCESİ İÇİN TIKLAYINIZ.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

2021 Gelir Vergisi Tarifesi

Asgari ücretin ardından diğer bordro parametreleri de açıklanmaya başladı. Bunlardan ücreti etkileyen en önemlisi de …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir