Günde 11 Saatten Fazla Mesai
Günde 11 Saatten Fazla Mesai

Günde 11 Saatten Fazla Mesai

Günde 11 saatten fazla mesai yapma ile ilgili karar açıklandı. Bu içeriğimizde, Yargıtay tarafından açıklanan bu karara değineceğiz. Ancak bu konuya tüm detaylarıyla hakim olmadan önce, fazla mesai bilgilerimizi tazeleyelim.

İş Kanununa göre fazla mesai nedir?

İş kanunu uyarınca bir işçi haftada en çok 45 saat çalışabilir. Bu kıstas doğrultusunda işverenler, bu 45 saatlik çalışmayı genel olarak eşit parçalar halinde bir haftaya yayıyor. Bazı iş yerlerinde eşit parçalarda olmasa da toplamda, 45 saati bölerek tamamlatılıyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; bir gün için maksimum çalışma saatinin 11 saati geçemeyecek olması. Günde 11 saati ve haftada 45 saati geçen çalışma süreleri için işveren, işçiye saatlik ücretini %50 artırarak ödeme yapmak zorunda.

Ancak kimi sektörler ve iş yerlerinde 11 saat kuralına uyulmuyor. Bu çalışmalar sonucu haftalık 45 saatlik kuralının aşılmadığı iddia edilerek işçiye fazla mesai ödemesi, genel anlamda yapılmayabiliyordu. Fakat Yargıtay’ın vermiş olduğu karar ile 11 saati aşan çalışma için fazla mesai ücretinin ödenmesi zorunlu hale getirildi.

En Çok Kimler Etkilenecek?

Yargıtay’ın açıkladığı karar en çok 24 saat mesai yaptırıp, 24 saat istirahat yaptıran işverenlerini bağlayacak. Çalışmalar her ne kadar, haftalık 45 saati geçmese de, günlük 11 saati geçen kısımlar için fazla mesai ödemesi yapılacak.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir