Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?
Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Hangi Meslek Kodlarının Tehlike Dereceleri Değişti?

Yapılan işin tehlike ve risk derecesine göre İş Sağlığı ve Güvenliği bakımından tüm iş yerleri ve bazı meslekler için tehlike derecesi belirleniyor. Tehlike sınıfının tespitinde, iş yerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı önem taşıyor. Dönemin koşulları, iş yerlerinin itirazları ya da değişen durumlara göre bu tehlike dereceleri, ilgili kurumların ve bakanlığın değerlendirmesi ile yeniden derecelendirilebiliyor.

24 Şubat 2021’de yayımlanan Resmi Gazete’de “İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile bazı iş yerlerinin tehlike sınıfları değiştirilmiş ve tehlike dereceleri listesine yeni iş yerleri eklenmiştir.

Tehlike Derecesi Değişen İş Yerleri

“İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin Ek-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi” içinde 45.20.08 kodu ile yer alan “Motorlu Kara Taşıtlarına Yakıt Sistemi (Benzin, Dizel, LPG, CNG, LNG vb.) Montajı Ve Bakım Hizmetleri” işinin tehlike derecesi “Tehlikeli” olarak değiştirilmiştir.

İş Yeri Tehlike Sınıfları Listesinden Çıkarılan İş Yerleri

               “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin Ek-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi” içinde “20.20.12”, “56.10.06” ve “56.10.07” kodları ile yer alan işler/iş yerleri listeden çıkarılarak yürürlükten kaldırıldı.

NACE kodu 20.20.12: Dezenfektan imalatı (tarımsal ve diğer kullanımlar için) (hijyenik maddeler, bakteriostatlar ve sterilize ediciler dahil)

NACE kodu 56.10.06: Döner, lahmacun ve pidecilik faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dahil, imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç)

NACE kodu 56.10.07: Ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dahil, imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç)

İş Yeri Tehlike Sınıfları Listesine Eklenen İş Yerleri

               “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinin Ek-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi” içine “20.20.15”, “20.20.16”, “56.10.22”  ve “56.10.23” satırları eklenmiştir.

  • NACE kodu 20.20.15: Dezenfektan imalatı (tarımsal ve diğer kullanımlar için) (hijyenik maddeler, bakteriostatlar ve sterilize ediciler dahil) (doğal dezenfektanlar hariç) – “Çok Tehlikeli”
  • NACE kodu 20.20.16: Doğal dezenfektan imalatı – “Tehlikeli”
  • NACE kodu 56.10.22: Lahmacun ve pidecilik (içli pide (kıymalı, peynirli vb.)) faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dâhil; imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç) – “Az Tehlikeli”
  • NACE kodu 56.10.23: Döner, ciğer, kokoreç, köfte ve kebapçıların faaliyeti (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dâhil; imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç) – “Az Tehlikeli”

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Kazası Teşviki Mahsupları Başladı

İş Kazası Teşviki Mahsupları Başladı

Hangi işletmeler iş kazası teşvikinden faydalanacak, teşvik oranları ve yararlanma süresi ne olacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir