İşkur’dan Yeni İstihdam Desteği Geliyor
İşkur’dan Yeni İstihdam Desteği Geliyor

İŞKUR’dan Yeni İstihdam Desteği Geliyor

İstihdamı arttırmaya yönelik yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yeni mezun gençlerin çalışma hayatına kazandırılması ile ilgili yeni projeler duyuruluyor. Detayları Bilecik Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ayhan Tozan tarafından aktarılan Yeni İstihdam Desteği de bunlardan biri.

Desteğin Adı “İşe İlk Adım Projesi”

İşe ilk adım projesi, İŞKUR tarafından fonlanan, yeni mezun gençlerin işe alınması durumunda destek sağlayan ve işbaşı eğitim programı ile birlikte uygulanan bir proje olarak düzenlendi. Üstelik desteğin uygulanabilmesi için sektör kısıtlaması da bulunmuyor. Her sektör, diğer şartları sağlaması koşuluyla bu destekten faydalanabilecek.

İŞKUR, iş bulmak için İş ve Meslek Danışmanlarına müracaat eden yeni mezunları, bu destek kapsamında iş yerlerine yönlendirecektir. Aynı şekilde, işverenler de bu destekten yararlanmak için genç mezunlara İŞKUR aracılığı ile ulaşabilecektir. İŞKUR aracılığı olmadan da şartları sağlayan işçiler için bu proje kapsamında destekten yararlanılabilecektir.

Yeni İstihdam Desteği Kimleri Kapsıyor?

Yeni istihdam desteği neden yararlanabilmek için yeni mezun kişilerin işe alınması gerekmektedir.  Destek kapsamında olacak gençlerin;

  • Son 2 yıl içerisinde mezun olmuş,
  • 18-29 yaş arası
  • Yüksekokul ya da fakülte mezunu olmaları gerekmektedir.

Gençler öncelikle iş başı eğitim programı kapsamında istihdam edilecekler. İş başı eğitim programı boyunca gençlerin sigortası İŞKUR tarafından başlatılacak, fakat bu süre için sigorta kapsamı yalnızca genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigortası kolunda olacaktır. Aynı zamanda, ücretler de İşbaşı eğitim programı süresince İŞKUR tarafından günlük olarak işçilere ödenecek.

Destek İşveren Maliyetlerini Nasıl Etkileyecek?

İşbaşı eğitim programında geçen süre boyunca sigortası İŞKUR tarafından yapılan ve ücreti yine İŞKUR tarafından karşılanan işçilerin en az 6 ay daha istihdam etmeleri gerekecek. Bu süreden sonra işçiyi istihdam etmeye devam eden işverenlere 1 yıl daha destek verilecek.

İş başı programı bittikten sonra ilk 6 ay işçileri istihdam eden işverenlere, bu ücretler için net asgari ücretin %50’si kadar İşsizlik fonundan destek aktarılacak. Çalışanları 1 yıl daha çalıştıracağını garanti etmesi durumunda ise destek 1 yıl boyunca net asgari ücretin %25’i şeklinde devam edecektir.

İşbaşı Eğitim Programı Nedir? Yeni İstihdam Desteğinde Nasıl Uygulanacak?

İşbaşı eğitim programı, işsizlerin mesleki deneyim kazanmaları, iş/meslek hayatında pratik kazanmaları amacıyla İŞKUR tarafından desteklenen bir programdır. İŞKUR işbaşı eğitim programına başlayan işçilere, İş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası yapacaktır. Bu sigorta kapsamında primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

İşbaşı programı, İşe İlk Adım projesi kapsamında sektörlere göre uygulanacak süreler aşağıdaki gibidir.

Yeni mezunlar,

  • Muhabirlik mesleğinde 9 ay,
  • İmalat ve bilişim sektöründe 6 ay,
  • Diğer sektörlerde 3 ay,
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ise ilgili Milli Eğitim Modülüne uygun sürelerde

işbaşı eğitim programı kapsamında çalışacaklardır.

İşbaşı eğitim programına dâhil olan işçi, iş yerinde işi başındayken öğrenecek, meslek eğitimini pratik çalışma ile tamamlayacaktır. Bu program süresinde işçinin ücretini İŞKUR işsizlik fonundan öder. Tutarlar günlük olarak hesaplanır.

  • Bilişim sektöründe iş başı programına dahil edilen gençlere günlük 75 TL,
  • Muhabirlik, üretim, tehlikeli-çok tehlikeli iş yerlerinde ya da diğer sektörlerde iş başı programına başlayan gençlere ise günlük 61,65 TL

ödenek verilecektir.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

Yersiz KÇÖ Ödemelerinin İŞKUR Genelgesi

KÇÖ'den yersiz yararlanma ile ilgili yasal düzenleme geldi. Peki yasal düzenlemede kimlere, hangi yaptırımlar uygulanacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir