İstihdama Dönüş Desteği Başvuruları Başladı
İstihdama Dönüş Desteği Başvuruları Başladı

İstihdama Dönüş Desteği Başvuruları Başladı

Birçok alanda yeni düzenlemeler içeren 7256 sayılı Torba Yasa ile birlikte işverenlere, diğer teşviklerden farklı olarak yeni bir istihdam teşviki sağlanmaya başlanacak. Yeni düzenleme ile kayıt dışı işçi çalıştıran özel sektör işverenleri istidama davet edilerek, hem kayıt dışı çalışma yaptırdığı dönemler için cezai yaptırımlardan muaf tutulacak hem de gerekli şartları taşımak koşuluyla kayıt altına aldığı işçileri için yeni bir teşvikten faydalanabilecek.

Başvuru Tarihi ve Detayları

4447 sayılı Kanun’un geçici 27. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamına giren sigortalılardan dolayı işverenlerin prim desteğinden yararlanılabilmesi için 1 Aralık 2020 ile 31 Aralık 2020 arasında e-SGK yoluyla başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru adımları:

  1. https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi web sayfasına giriş yapılacak.
  2. Teşvikler ve Tanımlar sekmesi altında “Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranına giriş yapılarak ilgili dönem için sorgulama yapılması gerekiyor.

3. Yapılan sorgulama sonucu, çıkan ekran üzerinden 7256 ile ilgili alanlar doldurulacak.

Hizmeti Bildirilen: İş veya hizmet sözleşmesi ile SGK’ya kayıtlı çalışan 1 Ocak 2019 – 17 Nisan 2020 arasında 29 işten çıkış kodundan farklı bir kod ile iş akdi sona eren sigortalı için seçilebilir.

Hizmetleri Bildirilmeksizin İstihdam Edilen: Halihazırda kayıt dışı olarak çalıştırılan işçiler için seçilebilir.

Hizmeti Bildirilmeyen ve 1 Ocak 2019 – 17 Nisan 2020 Arasında Çalıştırılarak İşten Çıkarılan: 1 Ocak 2019 – 17 Nisan 2020 arasında SGK’ya bildirilmeksizin kayıt dışı olarak çalıştırılan ve 29 işten çıkış kodundan farklı bir kod ile iş akdi sona eren sigortalı için seçilebilir.

Başvuru tamamlandıktan sonra sigortalı için; 1 Ekim 2020 dönemi itibarıyla muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmadığı, başvuru tarihi esas alınarak emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmadığı ve yabancı kimlik numarası bulunmadığı SGK sisteminden yapılan sorgulamalar sonucunda kontrol edilecek.

Teşvik Tutarları Neye Göre Belirleniyor?

Teşvikten yararlanılacak tutarlar izlenilen yola göre üç farklı şekilde değişkenlik göstermektedir:

  1. İstihdam edilen personel fiilen çalıştırılırsa prim ödenen her gün için 44,15 TL indirim sağlanacak.
  2. İşe başlatılıp, işvereni tarafından ücretsiz izne gönderilen personellere fesih yasağı süresi içerisinde ücretsiz izinde oldukları her gün için 39,24 TL nakdi ücret desteği verilecek.
  3. Başvurusunun kabul edilmediğini kuruma bildiren kişiler için; ikametinde SGK’dan geliri olan, kısa çalışma ödeneği ya da işsizlik ödeneğinden faydalanan, 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bendleri kapsamında sigortalı olan, 506 sayılı Kanun’un, geçici 20. maddesi kapsamındaki sandıklara tabi olarak çalışan ile düzenli sosyal yardım alan bulunmamak şartlarını sağlayanlara fesih yasağı süresini geçmemek üzere hane başına günlük 34,34 TL destek verilecek.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

1 yorum

  1. Sgk li olarak calisanlar bu durumdan faydalanabilecekmi.
    Saygilar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir