Kış Saati Uygulaması Olmayacak
Kış Saati Uygulaması Olmayacak

Kış Saati Uygulaması Olmayacak

Her yıl Mart ve Ekim sonu arasında uygulanmakta olan ” yaz saati uygulaması ” Bakanlar Kurulu Kararı ile bundan böyle Türkiye’nin tüm yıl boyunca uygulanacak “tek saati” olarak belirlendi ve bunun sonucu olarak 30 Ekim 2016 saat 04.00’da Kış Saati Uygulaması olmayacak şeklinde duyuruldu.

Bakanlar Kurulu Kararı

08 Eylül 2016 Tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan karar;

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03,00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 14/3/2016 tarihli ve 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması;” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır”.

Türkiye’nin Zaman Dilimi

Türkiye Doğu Avrupa Zaman Diliminde (EET) bulunmakta olup, standart saat Greenwich ortalama zamanına  (Greenwich Mean Time/GMT) göre +2, yaz saati ise +3 olarak belirlenmişti. Alınan karar sonrasında yaz saatini temel alan Türkiye bundan böyle tüm yıl boyunca GMT +3 konumunda kalacaktır. Kış Saati Uygulaması olmayacaktır.

Yurtdışı merkezli şirketlerle irtibatlı işletmeler şu hususu göz önünde bulundurmalıdır: 30 Ekim tarihinde saatlerini bir saat geri alarak kış saati uygulamasına geçecek Avrupa ve birçok Dünya ülkesi ile aramızda fazladan bir saatlik fark oluşacaktır. Örneğin; Orta Avrupa diliminde olan İspanya ve Almanya ile ola 1 saatlik farkımız 2 (-) saate çıkacak, bizimle aynı Doğu Avrupa diliminde olan Yunanistan ve İsrail gibi ülkeler ise bize göre 1 (-) saat geride olacaklardır. Aynı şekilde bu fark İngiltere ile 3 saate çıkacaktır.

Uçuş Saatlerine Dikkat

Kış saati uygulamasının kaldırılması ve yaz saati uygulamasının tüm yıl sürecek olması nedeniyle uçuş saatleri de yeniden düzenlendi ve 30 Ekim 2016/25 Mart 2017 arasındaki Türkiye çıkışlı ve varışlı saatler bir saat ileriye alındı.

Bu durumda gece yarısı uçuşlarda uçuş tarihin de değişebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Konu ile ilgili olarak Türk Hava Yolları yaptığı duyuruda;

08 Ekim ve 09 Ekim tarihlerinde yapılacak işlemle, 30 Ekim 2016-25 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek seferlere ait saatleri, havacılık alanındaki uluslararası ve yerel otoritelerin hava trafik düzenlemelerine uyum sağlanabilmesi açısından, Türkiye çıkışlı ve Türkiye varışlı bir saat ileriye alınacağını, yolcuların seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu, Türk Hava Yolları’nın resmi web sitesi www.turkishairlines.com ya da 444 0 849 numaralı Çağrı Merkezi üzerinden öğrenmeleri gerektiğini” belirtmiştir.

Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM yaptığı açıklama aşağıdadır:

Yolcularının bu karar nedeniyle mağduriyet yaşamaması için havayolu işletmelerimiz tarafından, “Rezervasyon kayıtlarında iletişim bilgisi olan yolculara bilgilendirme mesajı gönderilmesi” ve “İşletme WEB sitelerinde bilgilendirme yapılması” şeklinde önlemler alınmıştır. Bununla birlikte biletlerini acenteler üzerinden alan yolcuların sıkıntı yaşayabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle yolcuların uçuş saatlerini, seyahatleri öncesinde kontrol etmeleri herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları için önem arz etmektedir.”

Bilgisayar Ve Akıllı Telefonlar

Diğer bir önemli husus da bilgisayar, akıllı telefonlar ve benzeri bazı cihazlardaki saatlerin Türkiye’nin bu kararından bağımsız şekilde otomatik olarak bir saat geri alınacağıdır. Bu durumda söz konusu cihazlardaki saatlerin 30 Ekim, saat 04.00’ten sonra manüel olarak bir saat ileriye alınması gerekecektir. Bu düzeltme için en sağlıklı yol ise cihazınızın saat ayarını GMT+3‘e ayarlamaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Olacak

Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Olacak

Gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamayı amaçlayan ve geçen yıldan bu yana uygulanmakta …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir