Kreş Açma Zorunluluğu İle İlgili Yeni Gelişme
Kreş Açma Zorunluluğu İle İlgili Yeni Gelişme

Kreş Açma Zorunluluğu İle İlgili Yeni Gelişme

Maliye Bakanı Naci Ağbal, göreve gelir gelmez iki yeni girişimi açıkladı. Bu girişimler doğrultusunda, vergi yasalarına reform geliyor.  Bahsedilen reformda Kreş Açma Zorunluluğu kapsamı dışında kalıp çalışanlarına bu hizmeti gönüllü veren işyerlerini ilgilendiren düzenleme de mevcut.

Okul öncesi eğitim oranının düşüklüğü yıllardır dikkat çeken bir durumdur. 3-6 yaş arası çocukların, eğitimin en önemli olduğu bu yaşlarda bir okul öncesi kuruma gitmemelerinin önüne geçmek adına kreşlere destek verilecek. Bu haber işverenleri de yakından ilgilendiriyor.

Kreş Açma Zorunluluğu

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30. maddesine dayanılarak çıkarılan, 16 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete ’de Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğinin 13. maddesi ile işverenlere “İşyerlerinde Emzirme Odası ve Kreş” açma zorunluluğu getirilmişti.  İşverenlerin, çalışan kadın işçilerin yaşları ve medeni hallerine bakılmaksızın,

  • 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma,
  • 150 den çok kadın çalışanın olması halinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu zorunluluk kapsamında işyerinde kreş açmak ve bir kurumla anlaşarak çalışanlarına kreş hizmeti vermek  işçinin bordrosunda ücret gibi vergilendirilmiyor. Mevcut uygulamada kreş açma yükümlülüğü bulunmayan işyerlerinin gönüllü olarak çalışanlarına bu hizmeti vermesi durumunda, bu hizmet ile ilgili işçiye sağlanmış menfaatin maddi değerinin personelin bordrosunda gösterilerek üzerinden gelir vergisi hesaplanması gerekiyordu. Ağbal’ın önerdiği sistem kabul edilirse çalışanlarına gönüllü olarak “kreş yardımı” yapan işletmelerin de bu yardımları, ücret gibi vergilendirilmeyecek.

Esnaf Giderleri

Henüz çalışılma aşamasında olan bir diğer konu ise esnafların ailevi giderleriyle ilgili. Eğitim ve sağlık harcamalarında beyanname veren mükelleflerin bu giderlerini vergi matrahından düşmesinden hareketle, esnafların ailevi harcamalarının belli bir limit dahilinde vergi matrahından düşürülmesi konusunda çalışmaların sürdürüldüğü ifade ediliyor.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Kreş Yardımı Nasıl Bordrolaştırılır?

Çalışanlarına kreş hizmeti sunan işverenler, vergi istisnalarından faydalanabiliyor mu? Hangi durumda kreş yardımını bordroya eklemek gerekiyor?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir