Memura Yarı Zamanlı Çalışma Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yaptığı yeni açıklamalar sonrası Memura Yarı Zamanlı Çalışma Geliyor.

Bilindiği üzere, iki yıl önce çıkarılan torba yasada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na “Doğum Sonrası Yarı Zamanlı Çalışma” başlıklı düzenleme eklenmişti. Sarıeroğlu’nun açıklamalarına göre, bu düzenlemenin uygulamaya konulması için son aşamalara gelindi.

Yarı Zamanlı Çalışmanın Kapsamı Ne Olacak?

Yarı zamanlı çalışma sisteminde memur olan anne doğum iznine çıktıktan sonra çocuğunun okul yaşına değin yarı zamanlı olarak çalışabilecek. Çalışma saatleri annenin çalıştığı kurum ile yapılacak görüşmeler sonrası belirlenecek ve bu süreçte çalışan anne yarı maaş alacak.

Yarı Zamanlı Çalışma Nedir?

Yarı zamanlı çalışma, 6663 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna eklenen EK MADDE-5 ile çalışanlara hak ettikleri ücretsiz izinler karşılığında yarım çalışma ödeneği almalarını sağlayarak çalışma hayatımıza girdi.

Kadın çalışanlar için birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120 ve üçüncü doğumda 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı doğuyor. Çalışma süresinin haftalık en fazla kırk beş saat olduğu ve aksi bir anlaşma olmadığı taktirde işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulandığı kabul edilirse; yarı zamanlı çalışma haftalık çalışma süresinin yarısı olarak uygulanıyor.

4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanların yarı zamanlı çalışma hakkı için detaylı içeriğimizi inceleyebilirsiniz:

Yarı Zamanlı Çalışma Nedir Ne Değildir?

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde OTOBES Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir