Otomatik BES'e Geçecekler Dikkat
Otomatik BES'e Geçecekler Dikkat

Otomatik BES’e Geçecekler Dikkat

Otomatik BES uygulaması ilk olarak 01.01.2017 tarihinde yürürlük kazanan 6740 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf Ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hayatımıza girmişti. Ücretli çalışanlara düzenli tasarruf yapmayı amaçlayan sisteme, firmalar çalışan sayılarına göre kademeli bir geçiş yapacaktı. 

Belirlenen tarihler doğrultusunda geçtiğimiz dönemde 50 ve üzeri çalışanı olan tüm şirketler sisteme katıldılar. Çalışanların ücretlerinden otomatik olarak bireysel emeklilik katkı payı kesmeye devam ediyorlar. Yeni dönemde ise 50’den az çalışanları olan firmalar sisteme başlayacak.

Temmuz’da Hangi Firmalar Oto-Bes’e Geçiş Yapacak?

1.1.2017 tarihinde planlanan geçişe göre 10-49 arası işçi çalıştıran şirketler 01.07.2018 tarihi itibariyle çalışanların ücretinden BES kesintisi yapmaya başlayacak.

Bu süreçte firmaların ilk yapması gereken BES lisansı olan bir Emeklilik Şirketi ile anlaşmak. Anlaşmanın ardından çalışanların ücret ödemelerini yaptıkları günü takip eden gün işçi adına kestikleri bireysel emeklilik katkı payı tutarlarını emeklilik şirketine çalışanın hesabına aktarmak.

Özel Sektör İşyeri Çalışan SayısıBaşlangıç Tarihi
1000 ve üzeri1 Ocak 2017
250 – 9991 Nisan 2017
100 – 2491 Temmuz 2017
50 – 991 Ocak 2018
10 – 491 Temmuz 2018
5 – 91 Ocak 2019

Otomatik BES nedir?

Bireysel Emeklilik, kişilerin emeklilik şirketi tarafından değerlendirilen emeklilik fonlarında her ay düzenli katkı payı ödeyerek para biriktirebildikleri bir sistemdir. Bu biriktirilen tutarlar, kişi sistemde en az 10 yılını doldurup 56 yaşına ulaştıklarında kişilerin tercihlerine göre toplu para ya da emekli maaşı olarak kişilere ödenir.

Emeklilik şirketleri, çalışanların tasarruflarını, onların seçtikleri fonlarda değerlendirmekle yetkilidir. Tasarruflar emeklilik şirketinin kasasında değil, devletin bankası olan Takasbank’ta saklanır.

Otomatik BES ise tüm bu sistemin ücretli çalışanlarda otomatik hale getirilmiş şeklidir. İsteyenin gönüllü olarak katılabildiği bu sistem, otomatik bes uygulaması ile ücretli çalışanlarda otomatik katılıma dönüştürülmüştür.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Otomatik Bese Geçiş Süresinde Güncelleme

Otomatik BES’e Geçiş Süresinde Güncelleme

01/01/2017 tarihinde yürürlüğe giren, işverenin çalışanı adına çalışanın ücretinden keserek aracı sigorta şirketine ilettiği otomatik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir