Turizmcilerin Yüzünü Güldürecek Haber Geldi!
Turizmcilerin Yüzünü Güldürecek Haber Geldi!

Turizmcilerin Yüzünü Güldürecek Haber Geldi!

Son zamanlarda yaşanan terör olaylarının ve Rusya ile yaşanan krizin Turizm sektörüne olumsuz yansımaları,yeni açılacak olan sezon için hem sektör çalışanlarını hem de Turizm işverenlerini oldukça endişelendirmektedir. Turizm sektörü için geçtiğimiz günlerde gündeme gelen kredi yapılandırması, uçak yakıt desteği, bölgesel teşvikten faydalandırma gibi destekler sektörün endişesini ortadan kaldırmaya yetmemişti. Sonunda turizmcilerin yüzünü güldürecek haber geldi.

Turizm sektörü için planlanan yeni teşvik paketi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanı tarafından açıklandı. 5 ana başlık olarak düşünülen “Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi” içerisinde askıda kalan sürelerin ücretinin İşkur tarafından karşılanmasından, yabancıların sektörde istihdamına kadar farklı uygulamalar yer alacak.

SEKTÖR İŞÇİLERİNİN ÜCRETLERİ İŞKUR’DAN

Bakan’ın açıklamalarına göre şimdilik sadece Antalya ve Muğla için uygulanacak “Sektörel İstihdam Destekleme Eğitim Programı”ile mevsimlik turizm işçilerinin iş sözleşmelerinin askıda olduğu çalışmadıklarısürelerin ücreti İŞKUR’un bütçesinden karşılanmış olacak.

Bu teşvik için 260 milyon lira kaynak ayıran hükümet bu çalışmayla 44.753 kişinin ücretlerinin karşılanmasını hedefliyor. Teşvikin başlangıçta Antalya ve Muğla için uygulanacağı, ilerleyen zamanlarda kapsamın genişletilebileceğine dair sinyal verildi.

Teşvikten faydalanacak işçinin 2015 yılında en az 3 ay işsiz kalmış olması ve 2016 yılında 9 ay çalışmış olması gerekecek. Sözleşmenin askıda kaldığı ve işçinin işsiz kaldığı bu 3 aylık dönemdeki ücreti ve SGK primleri İŞKUR tarafından karşılanmış olacak. 2015 yılında 3 aydan daha az işsiz kalmış kişiler İŞKUR ödeneğinden faydalanamayacak. İşçilerine kişisel gelişim ve dil eğitimi veren işverenlere destek artırılacak.

YABANCI ÇALIŞAN İSTİHDAMI ARTACAK

Çalışma Bakanı, turizmde yabancıların çalıştırılmasına yönelik işverenlere kolaylık sağlanacağını da belirtti.

Tüm sektörlerde uygulanan yabancı çalışana verilen ücretin en az asgari ücretin üç katı olması kuralı Turizm sektöründe çalışacak yabancı çalışanlar için ortadan kaldırılıyor. Bu işçiler asgari ücrete istihdam edilebilecek. Ayrıca bir yabancı işçi çalıştırabilmek için en az 5 Türk Vatandaşı işçi çalıştırılması zorunluluğu da Turizm sektöründe geçerli olmayacak. Bu teşvik, tüm turizm işletmeleri ve bunların bünyesindeki SPA, güzellik merkezi, spor merkezi gibi yan tesislerde; turizm seyahat acenteleri, tatil köyleri, turizm-animasyon firmaları ve müstakil eğlence yerlerinde uygulanacak.

ÇALIŞMA SÜRELERİ DÜZENLENİYOR

Turizm sektöründe yoğun geçen dönemlerde normal çalışma sürelerini aşan işçiler için en geç 2 ay içerisinde daha az sürelerde çalıştırarak çalışma süreleri denkleştirebilmekteydi. Yeni teşvik paketinde bu denkleştirme süresi 4 aya çıkartılıyor.

DİL BİLEN 1.200 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

“Turizme Yönelik Toplum Yararına Programlar” kapsamında Antalya, Alanya, Trabzon, Dalaman, Milas-Bodrum, Adnan Menderes, Atatürk ve Esenboğa havalimanları ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerinde yabancı dil bilen toplam 1200 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Bu program için 14 milyon 544 bin lira kaynak ayırdığını bildiren alanda istihdam edilecek kişilerin 6 ay süreyle eğitime tabii tutulacağını belirtti.

İŞBAŞI EĞİTİMİNE DESTEK DEVLETTEN

İşbaşı Eğitim Programları, Meslek Kursları ile turizm işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün işverenlerle birlikte yetiştirilmesi desteklenecek. Bu destek programları ile yılsonuna kadar yaklaşık 15 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından faydalanmasının planlanmaktadır.

Kaynak: MEDYA

Hakkında iskanunu

Göz atın

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

Bölgesel Teşvikten Yararlanma Süresi Uzatıldı

6 puanlık ilave teşvikle ilgili beklenen haber geldi. Teşvikten yararlanma süresi 2021 yıl sonuna kadar uzatıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir