Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Olacak
Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Olacak

Yaz Saati Uygulaması Kalıcı Olacak

Gün ışığından daha fazla yararlanarak enerji tasarrufu sağlamayı amaçlayan ve geçen yıldan bu yana uygulanmakta olan yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildi. Diğer bir deyişle artık Türkiye’nin bir tek saati olacak ve Mart ile Ekim ayı sonlarında değiştirilmeyerek uluslararası zaman konumu GMT+3 olarak sabitlenecek.

Uygulamaya girdiği iki yıl boyunca tartışılan ve bu yıl değişip değişmeyeceği merak edilen uygulama ile ilgili tereddütler 2 Ekim 2018 tarihli, 30553 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 139 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla açıklığa kavuşturulmuştur.

Adı geçen karar metninde; “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3), her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.”

Oluşacak Saat Farkları

Alınan bu karar sonucu Türkiye’nin aksine 28 Ekim 2018 Pazar günü “kış saatine” geçmek üzere saatleri 1 saat geri alacak Avrupa ve Dünyanın diğer bazı ülkeleriyle aramızdaki sat farkı 1 saat daha artacaktır.

Örnek vermek gerekirse; Orta Avrupa diliminde olan İspanya ve Almanya ile olan 1 saatlik farkımız 2 saate çıkacak (bizden 2 saat geride olacaklar), bizimle aynı Doğu Avrupa saat diliminde olan Yunanistan ve İsrail gibi ülkeler ise bize göre 1 saat geride olacaklardır. Saat farkı İngiltere ile 3 saate çıkacaktır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • YURT DIŞI UÇUŞLAR: 28 Ekim 2018 Pazar gecesinden itibaren yurt dışı varışlı ve kalkışlı uçuşlarda değişiklik meydana gelebileceğinden, acenteniz veya hava yolu şirketi ile temasa geçilmesi gerekecektir.
  • BİLGİSAYAR VE AKILLI TELEFONLAR:  bilgisayar, akıllı telefonlar ve benzeri bazı cihazlardaki saatlerin Türkiye’nin bu kararından bağımsız şekilde otomatik olarak bir saat geri alınabileceği göz önüne alınmalı, 28 Ekim Pazar günü bu cihazların saatleri manüel olarak 1 saat ileri alınmalıdır. Bu düzeltmeyi gerçekleştirmenin en kolay yolu saat ayarını GMT+3‘e ayarlamaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Türkiye Yaz Saatine Devam Ediyor

Türkiye’de Yaz Saati Uygulaması 2017

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yaz saati uygulaması bu yılda aynı şekilde devam etmektedir. Saatler geri …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir