Yemek Kartları Marketlerde Geçmeyecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yaptığı yazılı açıklama doğrultusunda, sektörde yapılacak çeşitli düzenlemeler doğrultusunda Yemek Kartları Marketlerde Geçmeyecek.

Yemek Kartı Vermek Zorunlu mu?

İş Kanunu’nda bir çalışana yol ve yemek parası ödenmesi, servis sağlanması veya işyerinde yemek verilmesi hususlarında bir zorunluluk olmadığı gibi, bu gibi ek kalemler iş sözleşmesi hükümleri ile belirlenmektedir.

İşverenler, yemek ödemelerini çalışanlarına nakit olarak yapabilecekleri gibi yemek kartı tahsis ederek de bu ödemeyi yapabilmektedir. Çoğu işverenin tercihi de, yemek kartı tahsisine dönüktür.

Yemek Kartları Sisteminde Neler Değişecek?

Bakan Tüfenkci, yüksek komisyon ücretleri ve ödeme sürelerinin uzunluğu tartışılan yemek kartlarından kaynaklanan sorunların çözümleri için yapılan çalışmalarda sona gelindiğini ifade etti. Konunun, kamuoyu görüşüne sunulacağını belirten Tüfenkci; düzenlemeye ilişkin maddeleri şöyle sıraladı:

  • Yemek kartı müşterilerinin doğrudan, dolaylı veya gizli olarak iskonto almalarının önüne geçilecek.
  • Yemek kartı şirketlerinin perakende işletmelerden alabileceği komisyon oranına tavan sınır getirilecek.
  • Yemek kartlarının market alışverişleri gibi yemek sektörü haricindeki sektörlerde kullanılmasının önüne geçilecek.
  • Yemek kartı hizmeti veren şirketlerin akaryakıt, hediye, ödül, teşvik, yardım, konaklama ve ağırlama gibi hizmetler için çıkarttığı kartlar söz konusu olduğunda işlem ve ödemelerin her bir hizmete özgü olması ve buna ilişkin teknik altyapının oluşturulması kaydıyla birden fazla hizmet için tek bir kartın kullanılabilmesi sağlanacak.

Personele verilen yemek parasının yasal dayanaklarını öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz:

Yemek Parası

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde Otobes Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

İşyeri ve Şirket Geçişlerinde OTOBES Kesintisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

2 yorum

  1. Sayın bakanım yemek kartları marketlerden kaldırmanız çok iyi oldu çiflik bank gibi devletimize zarar restoranlar da geçsin bu uygulama hemen geçilsin istiyorum market alış verişi yasak olsun .

  2. SAYIN BAKANIM YERIN DE BIR KARAR MARKETLERDE YEMEK KARTLARI GEÇMESIN DEVLETIMIZE ZARAR MARKETLERDE GEÇER ZATEN YEREL MARKETLER FIYAT ÜSTÜNE FIYAT KOYUYOR KALKSIN ARTİK MARKETLERDEN SAYGILARIM LA .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir