Yeni Dönem Askerlikte İşçi Hakları
Yeni Dönem Askerlikte İşçi Hakları

Yeni Dönem Askerlikte İşçi Hakları

Son dönemlerde askerlik kanunları birçok kez değişti. Geçtiğimiz yıllarda dönem dönem bedelli askerlik kanunları meclisten geçmiş ve yürürlük kazanmıştı. Bedelli askerlik en son 2018 Haziran’da meclisten geçmiş ve bu imkandan faydalananların askerlik süresi 21 gün olarak belirlenmişti. Ancak 2018’de çıkan bu yasa da çok uzun ömürlü olmadı ve yeni bir düzenlemeye yerini bırakmıştı. Peki yeni dönem askerlikte işçi hakları neler?

Askerlikle her yeni gelen düzenleme, birçok sosyal alanda domino etkisi yaratıyor. Öyle ki; bir önceki dönemde 21 günde askerlik hizmetini ifa eden kişiler, iş yerlerinde 21 gün ücretsiz izin almış sayılacaklar ve kıdem tazminatı alamayacaklardı. Ancak yeni gelen düzenlemede bu durum oldukça farklı olacak. Normal askerlik süresi 1 yıldan 6 aya düşürüldü. Bedelli askerlik statüsü ise artık tamamen kalıcı hale geldi. Bedelli askerlikten yararlanacak kişiler, 30 günlük zorunlu askerlik yapacaklar.

İşte bu 30 günlük süre, iş hayatında olup da askere gideceklerin merak konusu olduğu kadar; bu kişilerin işverenlerinin de merak konusu oldu. Çalışan böyle bir durumda tazminata hak kazanabilir mi, yoksa yalnızca ücretsiz izinle mi askerlik vazifesini yerine getirebilir?

Geçtiğimiz Haziran, Resmi Gazete’de Askeralma Kanunu yayımlandı. Yayımlanan kanunda, bedelli askerlik için iş sözleşmesini askıya alan çalışanın ücretsiz izin günü sayısında bir kısıtlama getirilmediği görünüyor.

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Nasıl Olacak?

4857 sayılı İş Kanunu’nda yer aldığı gibi, muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek amacıyla iş sözleşmesini fesheden çalışanlar, 1 yıl çalışmış olmaları koşuluyla kıdem tazminatı hakkına sahip olabiliyorlar. Yeni dönem askerlikte, bedelli askerliğin de kanunda kalıcı hale gelmesi, işçinin talebi doğrultusunda iş sözleşmesi feshinin de yolunu açıyor. Bedelli ya da muvazzaf askerlik fark etmeksizin işçiler, kıdem tazminatı alabilecek.

7179-Asker Alma Kanununa buradan ulaşabilirsiniz

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/06/20190626-1.htm

 

 

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir