Yeni İşten Çıkış Kodları
Yeni İşten Çıkış Kodları

Yeni İşten Çıkış Kodları

Çalışanların kendi arzularıyla ya da işverenlerce iş akdi sonlandırıldığında işten çıkış işlemleri gerçekleştirilirken uygulamanın doğru yapılması önem teşkil ediyor. İşverenler işten çıkış işlemlerini gerçekleştirirken, SGK İşten Ayrılış Bildirgesi ekranındaki SGK çıkış kodlarından birini seçmek zorunda. Söz konusu bu kodlara geçtiğimiz günlerde yenileri eklendi. işte yeni işten çıkış kodları.

İşten Çıkış Kodları Niçin Önemli?

İşten ayrılış kodları hem işverenin hem işçinin elde ettikleri hak ve sorumlulukları açısından önem kazanıyor. İşten ayrılış kodları bize iş akdinin hangi sebeple ne şekilde, hangi tarafın iş akdini sonlandırdığını açıklamakla beraber fesih durumundan sonra çalışanın hangi haklara sahip olup olamayacağını da bildiriyor. İşçiye bu kodlar doğrultusunda kıdem – ihbar tazminatı, işsizlik ödeneği  gibi haklar veriliyor ya da verilmiyor. Yapılan yanlış bir uygulama sonucunda hem işçi hem işveren zor durumda kalabilir. Yapılan hataların sonucunda işveren için ciddi yaptırımlar söz konusu oluyor.

Güncel İşten Ayrılış Kodları Neler?

4857 Sayılı İş Konunu, SGK Kanunu ve İşsizlik Sigortası Kanunu’na uygun işten çıkış kodlarının işaretlenmesi gerekiyor. Kullanılan mevcut kodlara ek olarak 35-6495 SK nedeniyle devlet memurluğuna geçenler, 36- KHK ile iş yerinin kapatılması, 37- KHK ile kamu görevinden çıkarma, 38- Doğum nedeniyle ayrılma, 39-696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş kodları eklendi.

İşten çıkış kodlarının en güncel hali için tıklayın!

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

1 yorum

  1. Listede 38 ve 39 numaralı kodlar mevcut değil

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir