Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar

30 Ocak 2009 CUMA
Resmî Gazete
Sayı : 27126

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2009/14579

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar” ile “Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar”ın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 6/1/2009 tarihli ve 101 sayılı yazısı üzerine, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 34 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 15/1/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Abdullah GÜL
CUMHURBAŞKANI

 Recep Tayyip  ERDOĞAN
Başbakan
 C. ÇİÇEK
Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
 H. YAZICI
Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
 N. EKREN
Devlet Bak. ve Başb. Yrd.
 M. AYDIN
Devlet Bakanı
 M. BAŞESGİOĞLU
Devlet Bakanı
 K. TÜZMEN
Devlet Bakanı
 N. ÇUBUKÇU
Devlet Bakanı
 M. ŞİMŞEK
Devlet Bakanı
 M. S. YAZICIOĞLU
Devlet Bakanı
 M. A. ŞAHİN
Adalet Bakanı
 M. V. GÖNÜL
Millî Savunma Bakanı
 B. ATALAY
İçişleri Bakanı
 A. BABACAN
Dışişleri Bakanı
 M. Z. ÇAĞLAYAN
Maliye Bakanı V.
 H. ÇELİK
Millî Eğitim Bakanı
 F. N. ÖZAK
Bayındırlık ve İskân Bakanı
 R. AKDAĞ
Sağlık Bakanı
 B. YILDIRIM
Ulaştırma Bakanı
 M. M. EKER
Tarım ve Köyişleri Bakanı
 F. ÇELİK
Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı
 M. Z. ÇAĞLAYAN
Sanayi ve Ticaret Bakanı
 M. H.GÜLER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
 E. GÜNAY
Kültür ve Turizm Bakanı
 V. EROĞLU
Çevre ve Orman Bakanı
 
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE DAİR KARAR

MADDE 1 – (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sürekli veya geçici bir görevle gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile geçici görevlendirme süreleri için verilecek gündelik miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir.

MADDE 2 – (1) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, resmî veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.

MADDE 3 – (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçici görevle gönderilen ve bu Karar hükümlerine göre gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında on gün ile sınırlı olmak üzere, gündeliklerinin yarısına kadar olan kısmı yatacak yer ücreti olarak ödenir.

(2) Bu Kararın 2 nci maddesi uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündelik miktarları esas alınır.

MADDE 4 – (1) Bu Karar kapsamına girenlere, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 46 ncı maddesi uyarınca verilecek yer değiştirme giderinin hesabında, ekli cetvelde gösterilen gündelik miktarlarının % 50 fazlası esas alınır.

MADDE 5 – (1) 14/7/1964 tarihli ve 500 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında bulunanlara, bu Karara göre ayrıca ikamet gündeliği ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapacakları geçici görev yolculukları için gündelik verilmez.

MADDE 6 – (1) Bu Karar kapsamına girenlere, Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar hükümleri uygulanmaz.

MADDE 7 – (1) Bu Karar 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NE YAPILACAK YOLCULUKLARDA VERİLECEK GÜNDELİKLERE İLİŞKİN CETVEL

1/1/2009-31/12/2009 döneminde Verilecek

GÖREV UNVANI/KADRO DERECESİ                    Gündelik Miktarları(TL)
1- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan …………….120,00

2- Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Genel Sekreterleri,  Başbakanlık Müsteşarı ……………. 96,00

3- Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Bakanlık Müsteşarları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Avrupa Birliği Genel Sekreteri, Başbakanlığa bağlı Müsteşarlar, Korgeneral ve Koramiraller, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakan Başmüşaviri, Merkezde sürekli görevle bulunanlar dışındaki Büyükelçiler           ……………. 84,00

4- Yukarıdakiler dışında kalan memur ve hizmetlilerden;

a) Aylık/kadro derecesi 1 olanlar              72,00
b) Aylık/kadro derecesi 2-4 olanlar           60,00
c) Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar         48,00

 

YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNE DAİR KARAR

MADDE 1 – (1) Yurtdışına veya yurtdışında iken başka bir yere, sürekli veya geçici bir görevle ya da tedavi amacıyla gönderilenlerin, gidiş ve dönüşleri ile tedavi ve geçici görevlendirme sürelerinde verilecek gündeliklerin yabancı para cinsinden miktarları ekli cetvelde gösterilmiştir.
(2) Birden fazla ülkeyi kapsayacak yurtdışı geçici görev yolculuk ve ikametlerde, her ülkedeki kalış süresi için o ülkeye ilişkin gündelik miktarı esas alınır.

MADDE 2 – (1) Harcırah için avans verilecek ise, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avansın mahsup işlemlerinde ise döviz satım belgesinde gösterilen tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuru esas alınır.
(2) Harcırah için avans verilmemiş ise, yurtdışı gündeliklerinin Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden gündelik miktarının beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur.
(3) Yabancı para cinsinden, müstahak olunan harcırah miktarının avans miktarından fazla olması halinde fazla olan kısım için, beyanname düzenleme tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca ilan edilen döviz satış kuru esas alınır.

MADDE 3 – (1) Geçici görev ile yabancı ülkelere gönderilenlere, özel anlaşmaları gereğince yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmî diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir.
(2) Kurumlar, hizmetin özellikleri, mevcut ödenek miktarı, yabancı devlet, uluslararası kuruluş, resmî veya özel diğer kurum ve kuruluşlar tarafından ödeme yapılması, görev yerinde ücretsiz veya düşük ücretli yatacak yer temin edilmesi, yemek ihtiyaçlarının kısmen veya tamamen karşılanması gibi hususları dikkate almak suretiyle, ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik ödeyebilirler. Ancak, bu şekilde ödenecek gündeliklerin ilgililerce kabul edildiğinin görev mahallinden ayrılmadan önce idarelerine yazılı olarak bildirilmesi gerekir.

MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle gönderilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevle bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların % 50 artırılması suretiyle hesaplanır.
(2) Türkiye’den yurtdışına geçici görevle gönderilenlerden, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü ile sınırlı olmak kaydıyla, yurtdışında yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri fatura ile belgelendirenlere, faturada gösterilen günlük yatak ücretinin birinci fıkrada belirtildiği şekilde artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerinin % 40’ını aşması halinde aşan kısmın % 70’i ayrıca ödenir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek günlük ilave miktar, artırımlı olarak hesaplanan gündeliklerin ekli cetvelin;

a) I-III no’lu sütunlarında gösterilen unvanlarda bulunanlar için % 100’ünden,
b) IV-VI no’lu sütunlarında gösterilen kadrolarda bulunanlar için % 80’inden,
c) VII-X no’lu sütunlarında bulunanlar için % 70’inden,
fazla olamaz.

(3) Bu Kararın 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca ekli cetvelde gösterilen miktarlardan daha aşağı miktarda gündelik belirlenmesi durumunda, yatacak yer ücretinin hesaplanmasında, ekli cetvelde gösterilen gündeliklerin artırımlı miktarları esas alınır.
(4) Bu madde hükmü yurtdışı sürekli görev harcırahının hesabında dikkate alınmaz.

MADDE 5 – (1) Bu Karar;

a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar hükümleri uygulananlara,
b) Staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç),
c) Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Kararıyla yurtdışına gönderilenlere (gidiş ve dönüş yol gündelikleri hariç),
uygulanmaz.

MADDE 6 – (1) Bu Karar 1/1/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 – (1)  Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

YURTDIŞI GÜNDELİKLERİNİN HESAPLANMASINDA ESAS ALINACAK CETVEL

GÖREV UNVANI / KADRO DERECESİ

T.B.M.M. Başkanı, Başbakan

Genelkurmay Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Bakanlar, Milletvekilleri, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Sahil Güvenlik Komutanı, Orgeneral ve Oramiraller, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Cumhurbaşkanlığı ve T.B.M.M. Genel Sekreterleri, Başbakanlık Müsteşarı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Bakanlık Müsteşarları, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri,  Avrupa Birliği Genel Sekreteri, Başbakanlığa bağlı Müsteşarlar, Korgeneral ve Koramiraller, Diyanet İşleri Başkanı, Başbakan Başmüşaviri, merkezde sürekli görevle bulunanlar dışındaki büyükelçiler, Askeri Temsil Heyeti Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Hükümeti Temsilen Kararname ile Görevlendirilen Heyet Başkanları

Hükümeti Temsilen Kararname ile Görevlendirilen Heyet Üyelerinden

Diğer Şekilde Görevlendirilenlerden

Tedavi Amacıyla Gönderilen Erbaş ve Erler

Ek göstergesi 5300 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar

Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar

Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar

Ek göstergesi 5300 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar

Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar

Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar

ÜLKELER

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

(PARA BİRİMLERİ)

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

SÜTUN

A.B.D.                   (A.B.D. Doları)

220

182

146

132

128

100

117

110

93

46

Almanya                        (Euro)

198

164

131

118

114

90

105

99

83

41

Avustralya               (Avustralya Doları)

342

283

227

205

198

154

181

171

143

71

Avusturya                                   (Euro)

199

166

132

119

115

91

106

100

84

42

Belçika                                            (Euro)

194

161

128

116

112

88

103

97

81

41

Danimarka       (Danimarka Kronu)

1.491

1.238

988

895

865

676

791

746

627

310

Finlandiya                                        (Euro)

179

148

119

107

104

80

95

90

74

38

Fransa                                        (Euro)

192

160

127

115

111

88

102

96

81

40

Hollanda                                     (Euro)

187

156

125

112

109

87

100

94

80

39

İngiltere                   (Sterlin)

139

115

91

83

80

63

74

69

59

29

İrlanda                                       (Euro)

186

155

124

112

108

84

99

94

78

39

İspanya                                         (Euro)

191

158

126

114

110

87

101

95

80

40

İsveç                                    (İsveç Kronu)

1.637

1.359

1.085

983

950

740

867

819

687

341

İsviçre                  (İsviçre Frangı)

341

283

226

205

198

154

181

171

143

71

İtalya                                              (Euro)

183

152

122

110

107

83

98

92

77

38

Japonya                              (Japon Yeni)

37.801

31.405

25.127

22.948

22.073

17.150

20.118

18.901

15.914

7.880

Kanada                              (Kanada Doları)

295

244

195

177

171

134

156

147

125

61

Kuveyt                               (Kuveyt Dinarı)

61

50

40

36

35

27

33

31

25

12

Lüksemburg                                     (Euro)

194

161

128

116

112

89

103

97

82

40

Norveç                                  (Norveç Kronu)

1.437

1.193

952

862

833

650

762

719

604

299

Portekiz                          (Euro)

186

155

124

111

108

84

99

93

78

39

Suudi Arabistan      (Suudi A. Riyali)

744

617

492

446

432

337

395

372

313

155

Yunanistan                              (Euro)

191

158

126

114

110

87

101

95

80

40

Diğer AB Ülkeleri         (Euro)

152

127

101

92

89

70

81

76

65

32

Diğer Ülkeler         (A.B.D. Doları)

190

157

125

113

109

87

100

95

80

40

Hakkında iskanunu

Göz atın

KKTC ile Sosyal Güvenlik Anlaşması Yürürlüğe Girdi

KKTC ile Sosyal Güvenlik Anlaşması Yürürlüğe Girdi

23 Şubat 2017 tarihinde imzalanan ve 7170 Sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti …