1 Mayıs Tatil Mi
1 Mayıs Tatil Mi

1 Mayıs Tatil Mi?

1 Mayıs Tatil Mi sorularıyla her dönem karşılaşıyoruz. 1 Mayıs’ın tarihsel derinliklerinde çok da boğulmadan ve anlatmak istediğimiz ana konudan uzaklaşmadan, 22 Nisan 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yasa ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü resmî tatil ilan edildiğini yazımızın başında belirtmekte fayda var.

1 Mayıs’ın tarihini kısaca araştırdığımızda kesin olmayan kaynaklardan aldığımız veriler ile, 1800’lü yılların sonlarına doğru Amerika ve Kanada işçi sendikaları tarafından örgütlenen 350 bin civarında işçinin çalışma koşullarına karşı hak arayışı içinde bulundukları dönemlere dayandığı ileri sürülmektedir.

1 Mayıs Resmi Tatil Ama?

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirtilen günlere İş Kanunu açısından da çeşitli düzenlemeler ile çalışanlara yönelik hükümler getirilmiştir. Buna göre bir takvim yılı içerisinde ulusal bayram ve genel tatil günleri belirtilmiştir.

–Ulusal Bayram;  Ulusal bayram günü 29 Ekim’ dir. Ulusal bayram 28 Ekim saat 13.00’dan itibaren başlar ve 1,5 gün’dür.

–Genel tatil günleri; 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 3,5 gün ramazan bayramı ve 4,5 gün kurban bayramı

olarak belirtilmiştir.

1 Mayıs tarihi resmi tatil olarak yasamızda belirtilmiştir. Ülkemizde “ulusal bayram” olarak 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere “çalışma yasağı” olarak da adlandırabileceğimiz bir olgu ile karşılaşmaktayız. Açıkçası toplumun her kesimi 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün (istisnalar dışında) çalışmamaları gerekmektedir. Cümlemizi tersten okuyarak yorumlamaya çalıştığımızda “ulusal bayram” günü/günleri kısmen de olsa çalışma yasağı mevcuttur.

Kanunda ise sadece 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün “ulusal bayram” olarak nitelendirilmiş, diğer Resmi Tatiller ise “Genel Tatil Günü” olarak adlandırılmıştır.

İşçi 1 Mayıs Günü Çalışabilir Mi?

Evet, adı üzerinde 1 Mayıs Kanundaki kendine has “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” olarak bilinmesinden ziyade “1 Mayıs İşçi Bayramı” olarak bilinmekte ve akıllarda ilk akla gelen “işçi bayramı” kavramı ile karşılaşmaktayız.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesi gereği, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması hâlinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

Özetle bahsedecek olursak;

1 Mayıs genel tatil günü olarak yasa ile güvence altına alınmıştır.

1 Mayıs’ta işçi çalıştırmak isteyen işveren öncelikle işçisinin yazılı onayını almak zorundadır.

İşçi ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmayı onaylamaz ise çalıştırılmamalıdır.

İşçinin ulusal bayram ve genel tatil gününde bir iş karşılığı olmaksızın ücreti kendisine ödenmelidir. Örneğin; 1 Mayıs’ta çalışma yapmak istemeyen işçinin ücreti işvereni tarafından her halükarda ödenmelidir.

1 Mayıs’ta Çalışan İşçinin Ücret Hesaplaması

4857 sayılı Kanunun 47. maddesine göre,  4857 sayılı Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti daha ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.

1 Mayıs’ta çalıştırılan işçinin ücreti ise; İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde işçiye 1 günlük ücreti ödenmelidir. Örneğin işçinin günlük ücreti 100,00 TL ise 1 Mayıs’ta çalışması halinde kendisine 200,00 TL ödeme yapılmalıdır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Bayramda Çalışma ve Bayram İkramiyesi

Tahmini okuma süresi: 4 dk.    Ramazan Bayramı için birçoğumuz tatil planları yaparken birçoğumuz da …

1 yorum

  1. Paylaşım yerine whatsAp uygulamasında ekleyebilir misiniz? Ayrica ozel guvenlik nobet kulubelerinde icerisinde kamera takılması kanunen ne kadar haktır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir