zaman

Fazla Çalışma Ücretinin Ödenmemesi

Soru:

“Şirketimizde 15 personel çalışmaktadır. Hafta içi günlük 9,5 saat, hafta sonu(cumartesi günü) sabah 09:00 – 15:00 çalışmaktayız. Pazar günü hafta tatilimizi kullanmaktayız. Şirkette uygulanmakta olan bu çalışma saatleri İş Kanunu’na uygun mudur?

Haftanın altı günü çalışıyoruz, saatlerimiz çok fazla ve herhangi bir ilave ödeme de almıyoruz. Bu konuda nereden yardım alabilirim ve şikayet hakkım var mıdır? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.”

 

Cevap:

Yasal düzenleme gereği haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir ve bu çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmektedir.

Yemek veya çay molaları ara dinlenmesi olarak verilmektedir ve bu süreler çalışma süresinden sayılmaz. 45 saati aşan süreler için fazla mesai ücreti almanız ya da isterseniz bu süreler karşılığında izin kullanmayı talep edebilir. Fazla çalışma yapılması halinde işçinin bordrosunda mutlaka yer almalıdır ve işçi tarafından imzalan bordrolar ödenmiş sayılacağından bütün ücretin ödendiğinden dolayı geçerlilik kazanacaktır. Gerek normal çalışma ücretlerinin, gerekse fazla çalışmalara ilişkin ücretlerin ilgili olduğu dönemde işçiye ödenmesi esastır. Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmediğini ispatlayabilirseniz Bu konudaki problemler için yargı yoluna başvurmanız mümkün olacaktır.

Konuyla ilgili İş Kanunu Sözlüğü maddesine buradan ulaşabilirsiniz.


Haber Fotoğraf: Skoc: Eski Zaman 2

Hakkında iskanunu

Göz atın

İstanbul’da Mesai Saatleri Değişti

İstanbul’da Mesai Saatleri Değişti

Valiliklere koronavirüs salgınının yayılışını engellemek adına, il sınırları içerisinde önem alma yetkisi verilmişti. Pandeminin başından …