fazla-mesai

İş Kanunu’nda Çalışma Süreleri ve Fazla Mesai

Soru:

“Merhabalar,

3 Yıldır haftada 6 gün Sabah 9 aksam 6 çalışıyoruz. Bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendiriliyor. Fazla çalışma yaptığımız zaman fazla mesai ücretlerimizi elden alıyoruz. Çalışma sürelerini öğrenebilir miyim? Bankaya yatmayan fazla çalışma ücretimin nedeni ne olabilir sizce?

Teşekkürler”

Cevap:

Yasal düzenlemeler gereği; Haftalık çalışma saati 45 saattir. Bu süreyi aşan süreler fazla çalışma olarak adlandırılmaktadır. Fazla çalışma ücretinin ödenmemesi ücretin eksik ödenmesi anlamına gelmektedir. İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile 3. kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması halinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanuni kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını bankalar aracılığıyla ödemek zorundadır.

Ayrıca, işveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan bir hesap pusulası (ücret bordrosu) vermek zorundadır. Yasal düzenleme açıktır. Aksi halde bağlı bulunduğu Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne ücret ödemelerinde usulsüzlük olduğuna dair ihbar ve şikayette bulunulabilmektedir.

Öte yandan, 4857 sayılı Kanun’un 24. Maddesinde işçi ücretlerinin işverenlerce kasten ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz sona erdirebileceği belirtilmiştir. Noter kanalıyla fesih bildirimi gönderip iş sözleşmenizi fesih edebilirsiniz. Böylesi bir fesih durumunda tazminat hakkınız bulunmaktadır.


  • Fazla Çalışma Ücreti ile ilgili Sözlük içeriği için tıklayınız.

  • Fazla Çalışma Karşılığında İzin Kullanılması ile ilgili Sözlük içeriği için tıklayınız.
  • Fazla Çalışma ile ilgili Sözlük içeriği için tıklayınız.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Serbest Zaman İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Serbest Zaman İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İşçi ve işveren, iş ilişkisini başlatırken ücrette anlaşırlar. Çalışma karşılığı ödenecek olan bu asıl ücret/çıplak …