Personele Araç Tahsisi
Personele Araç Tahsisi

Personele Araç Tahsisi

İşverenler, işi gereği araç kullanmak zorunda olan veya statüsü gereği özel araç kullanması gereken Personele Araç Tahsisi yapabilir. Bu araçların bordroya dâhil edilip edilmeyeceği konusu tartışmalı bir konudur.

Personele tahsis edilen araçlar bazen sadece iş amaçlı, mesai saatleri içerisinde kullanılmak üzere verilirken, bazen de tüm zamanlar için mesai saatleri dışında da kullanımına izin verir şekilde personele verilmektedir. Bu iki durum birbirinden farklı olarak değerlendirilmektedir.

Personele Araç Tahsisi konusunda Türkiye’de yerleşik bir uygulama yoktur. Her firma farklı şekilde uygulamakta, konu uzmanlarının da görüşleri farklılık göstermektedir. Birçok şirket personele tahsis ettiği araçları doğrudan gider kaydı ile muhasebeleştirmektedir. Şirket aracının kişiye tahsis edilmesi, hem kişiye tahsis hem de şirket aracı olarak kullanılması, aracın kişiye özel olarak kullanıldığı zamanların hesaplanmasına göre verginin oranlanması da uzman yorumlarındandır. Bu yoruma göre; kişiye özel olarak kullanım bedeli prime esas kazançlara dâhil edilmeden gelir vergisi ve KDV ile brütleştirilerek bordroya dâhil edilmelidir. Genel uygulamada, kişiye tahsis etme durumu söz konusu değilse, bordroya girilmez.

Hakkında iskanunu

Göz atın

personele-verilen-alisveris-ceklerinin-vergi-ve-sgk-acisindan-degerlendirilmesi

Personele Verilen Alışveriş Çeklerinin Vergi ve SGK Açısından Değerlendirilmesi

Tahmini okuma süresi: 5 dk. Çalışma hayatında sık sık karşılaşılan bir durum olan, işverenler tarafından …