Yeni Yıla Girmeden Borçlanmanızı Yapın
Yeni Yıla Girmeden Borçlanmanızı Yapın

Yeni Yıla Girmeden Borçlanmanızı Yapın

Ülkemizde bir takım sosyal haklar asgari ücret üzerinden hesaplama yapılarak vatandaşlara sunulmaktadır. Sosyal güvenlik açısından baktığımızda vatandaşlarımızın özellikle emeklilik açısından birtakım eksik günlerini SGK’ya borçlanarak tamamladığını düşündüğümüzde yeni asgari ücretin borçlanma tutarını yeni yılda oldukça yükselteceği hesaplanmaktadır. O nedenle Yeni Yıla Girmeden Borçlanmanızı Yapın.

Sosyal Güvenlik Açısından Hangi Süreler Borçlanılabilir?

Emeklilik prim günlerini yükseltmek isteyen ya da emeklilik yaşını öne çekmek isteyen vatandaşlarımız birtakım sosyal güvenlik konularında borçlanma yaparak bu haklarını kullanmaktadır. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu açısından borçlanılabilecek süreler aşağıda belirttiğimiz üzere;

Doğum Borçlanması
Askerlik ve Yedek Subay Hazırlık Süreleri,
– Memurların aylıksız izin süreleri,
– Doktora Süreleri,
– Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri,
Grev Süreleri,
– Hekimlerde Fahri Asistanlık Süreleri,
– Seçimler için istifa edenler,
– Kısmi çalışan sigortalıların ay içinde eksik kalan süreleri,
– 1416 Sayılı Kanuna Göre Yurt Dışında Okuyan Öğrencilerin Yurt Dışı Öğrenim Süreleri.

Borçlanma yapılabilecek sürelerdir.

Borçlanma Tutarları Asgari Ücrete Göre Belirlenmekte

Borçlanma tutarları, yürürlükte bulunan asgari ücret tutarı baz alınarak belirlenmektedir. Brüt asgari ücretin 1.273,50 TL olduğu dönemde borçlanma yapacak vatandaşlarımız, günlük 13,58 TL ödeme yaptıkları düşünülür ise, 2016 yılı brüt asgari ücretin ise yaklaşık olarak minimum 1.645,80 TL olması halinde günlük borçlanma tutarı ise 17,56 TL olacaktır.

Yukarıdaki karşılaştırılma sonrasında günlük borçlanma tutarında minimum 3,98 TL artış olacaktır. Örneğin 18 aylık bir askerlik borçlanması yani 540 günlük bir borçlanma tutarı, borçlanan kişiye 2015 yılı ikinci dönemde 7.333 TL tutarında bir ödeme sağlar iken 2016 yılı içerisine aynı dönem yani 540 günlük bir askerlik borçlanması 9.482 TL’lik bir ödeme tutarı ile karşılaşmasına neden olacaktır. Bu durumda 540 günlük askerlik borçlanmasının 2016 yılında borçlanılması halinde 2.149 TL tutarında bir fazla ödeme yapmasına neden olacaktır.

Siz değerli okuyucularımıza önerimiz, yukarıdaki saydığımız sürelerde borçlanma yapılacak olunması durumunda 2016 yılına girmeden Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek borçlanma başvurusunda bulunmanızdır.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Emeklilik İşlemleri

Emeklilik İşlemleri

Prim günü, sigortalılık süresi ve yaş şartı gibi koşulları sağladıktan sonra emeklilik hakkını elde etmek için yapılması gereken işlemler nelerdir?